ANTALYA Kamu Hastaneler Birliği (AKHB), ilde yatağa bağımlı kişilere evde sağlık hizmeti veren personeli TÜBİTAK destekli bir proje kapsamında eğitime aldı. Personel de kurs sonrası hasta yakınlarına eğitim verecek.

AKHB Genel Sekreterliği Ar-Ge birimi tarafından hazırlanan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) destekli 'Evde sağlık hizmeti alan ve yatağa bağımlı kişilere bakım veren aile üyelerine, bakıma ilişkin verilen eğitimin hasta ve bakım veren açısından değerlendirmesi' başlıklı projenin ilk adımı atıldı. Evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı hastaların bakımlarının aile bireyleri tarafından verilmesinin fiziksel ve psikolojik olarak hastaları olumlu etkilediği göz önünde bulundurularak hazırlanan projede ana amaç, önce sahada çalışan personeli, sonra da hasta yakınlarını eğitmek. Bu kapsamda aileleri eğitecek personel için eğitim programı düzenlendi.

 

5 GÜNLÜK EĞİTİM

Akdeniz Üniversitesi'nden uzmanlar, bu proje çerçevesinde Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri biriminde görev yapan doktor, hemşire, sağlık memuru, yaşlı bakım teknikeri, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist ve psikologdan oluşan 21 personeli eğitime aldı. Beş gün, toplam 30 saatlik eğitimler kapsamında personele, 'yetişkin eğitim ilkeleri', 'iletişim ve danışmanlık', 'hasta ve hasta ailesinin eğitimi', 'yatağa bağımlı hastanın evde bakımı ve semptom yönetimi', 'hastalığa özgü rehabilitasyon yaklaşımları ve tıbbi cihaz yönetimi' ile 'psiko sosyal destek' konularında bilgilendirme yapıldı.

 

AMAÇ BİLİNÇLENDİRMEK

Proje hakkında bilgi veren AKHB Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, evde sağlık hizmetinin önemsedikleri ve öncelik verdikleri bir hizmet olduğunu söyledi. Evde sağlık hizmeti veren ekiplerin 7 gün 24 saat hastanın yanında olma şansı bulunmadığını ifade eden Dr. Taş, "Bu noktada amacımız, bu eğitimlerle ekiplerimizi hasta ve hasta yakınlarını eğitebilecek şekilde donanımlı kılacak ve böylece hasta ve hasta yakınını, yapmaları ile yapmamaları gereken konularında bilinçlendireceğiz. Dolayısıyla ekiplerimizin olmadığı zamanlarda hasta yakınları, hastalarına daha bilinçli ve doğru bakım verebilecek konuma gelebilecektir" dedi.

 

MEMNUNİYET ORANI YÜKSEK

Bu hizmetin uzun vadedeki amacının hasta ve hasta yakınlarına kaliteli ve nitelikli sağlık hizmeti verilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Dr. Erdoğan Taş, "Birliğimize bağlı sağlık tesislerimizin evde sağlık birimleri ile birlikte ilin tamamını gezdik. Yaklaşık 30'a yakın hasta ziyaret ettik, memnuniyet oranının oldukça yüksek olduğunu gözlemledik. Gerek sosyal gerekse tıbbi anlamda engelli veya dezavantajlı gruplara hizmet verdiğimiz için, bu hizmetin gönüllülük ve özveri esasına dayalı olduğunun bilincindeyiz" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi