Koronovirüs önlemleri kapsamında alınan kararlar kapsamında marketlerde yeni dönem başladı.

Hem İçişleri Bakanlığı hem de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı kararlar kapsamında il ve ilçelerde bulunan marketlere yeni düzenlemeler getirildi. Serik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Recep Savaş, kendilerine iletilen kararlarla ilgili olarak verdiği bilgide örnek market uygulamasını şu maddelerle tarif etti; “Market büyüklüğünün 1/10 kadar alana ne kadar müşteri sığarsa içeriye o kadar müşteri alınacak. İçeriye alınması gereken müşteri sayısı marketin girişlerine asılacak. Market dolduğu zaman, içeriden çıkan müşteri sayısı kadar içeriye müşteri alınacak. Fazla olup içeriye sığmayan müşteriler dışarıda bekletilecek. Aralarında 1m. toplumsal mesafe olması konusunda uyarılacak. Konularla ilgili uyarı yazıları marketin girişlerine asılacak.

Market İçinde Hijyen ve Önlemler Sıralandı

Son günlerde Dünyada pek çok ülkede yaşanan ve kayıplara neden olan yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19) kaynaklı olağanüstü durumun karşında, virüsün ülkemizde yayılmasının engellenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da gıda ve hijyen kapsamında marketler ile ilgili bazı kararlar alındığını belirten Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Recep Savaş şu bilgileri verdi; “Market girişlerine el dezenfektanı konulması ve içeri girenlerin kullanımının sağlanacak. Marketlerde ikinci ödeme kasaları sürekli açık tutularak kasada müşterilerin birikmesinin engellenecek. Açıkta satılan gıdaların (peynir, zeytin vb.) müşterilerin elle temas etmesinin engellenmesi ve satış yapan çalışanın mutlak surette maske ve eldiven kullanmasının sağlanacak. Ekmek satılan yerlerde tek kullanımlık eldiven bulundurularak "Ekmeğe Elle Dokunmayın" yazısının asılacak. Ateş, burun akıntısı, öksürük, soğuk algınlığı ve grip benzeri belirtileri bulunan çalışanlara kesinlikle izin verilmesi ve çalıştırılmaması sağlanacak. Market kapı ve pencerelerinin düzenli olarak açılarak marketin havalandırılmasının sağlanacak. Gün içerisinde belli periyotlarda yüzey dezenfektanı ile zeminlerin temizlenmesi ve kasada ürün konulan bölümlerin dezenfekte edilmesi zorunludur.”

Ayrıca belirtilen maddelere ve önlemlere uymayan işletmelere ise 5996 sayıl Kanun gereği yasal işlem yapılacağı bildirildi.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi