Serik Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencileri Değerler Eğitimi çerçevesinde“TV dizilerininTürk toplum yapısına olumlu ve olumsuz etkileri'konulu bir münazara düzenlediler.

Okulun konferans salonunda düzenlenen münazarayı, idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler izlediler. Beşerli iki grup halinde kendi tezlerini savunan öğrenciler oldukça başarılı bir performans sergilediler.

TV dizilerinin ve çocuk dizilerinin olumlu etkilerini savunan öğrencilerin oluşturduğu gruptan İrem Okudan, dizilerin ülke ekonomisine yaptığı katkıdan, yarattığı iş alanlarından, ülkemizin yurt dışında özellikle Arap ve Balkan ülkelerinde tanıtımını ve reklamını yaptığından bahsetti.

Ayşenur Balaban; Çocuk dizlerinin ve çizgi dizilerin çocukların ahlaki, sosyal, dil ve bilişsel gelişimlerine yaptığı olumlu katkılarını; tematik dizilerin toplumsal sorunlara dikkat çekip farkındalık yarattığını, STK'ların oluşmasına ve mevcut STK'ların eyleme geçmesine vesile olduğunu, toplumda yaşanan töre cinayeti, başlık parası, kan davası, kız çocuklarının okutulmaması konularında toplumsal duyarlılık yarattığını anlattı.Raşit Küçükşen;Yakın tarihi anlatan dizilerin özellikle genç nesillere yakın tarihimizi tanıttığını belirterek bunun büyük bir eksikliği doldurduğunu söyledi.Aras Uludağ;Dizilerin, özellikle roman uyarlaması dizilerin kitap okuma alışkanlığını arttırdığını belirtti.Eğlence ve boş zaman geçirme aracı olarak alternatifsiz olduğunu anlattı.Melih Güler ise; Tatil yapma alışkanlığı olmayan insanımıza ülkemizin güzelliklerini tanıttığını ve bazı dizilerin yozlaşan değerlerimize göndermeler yaparak topluma bu değerleri hatırlattığını söyledi.

TV dizilerinin olumsuz etkileri

TV dizilerinin olumsuz etkilerini savunan öğrencilerden, Büşra Salman dizilerin çocuk, ergen ve yetişkinleri suça ve şiddete teşvik ettiğini anlattı.Umut Ulusoy; tarihi dizilerin milli ve manevi değerlerimizi yozlaştırdığını genç nesillere tarihimizi yanlış tanıttığını, dizilerin toplumu ülkenin gerçek gündeminden uzaklaştırdığını vurguladı.Melek Avcı; TV dizilerinin toplumumuzun ahlaki değerlerini sabote ettiğini toplumumuzda ahlaki açıdan anormal karşılanan olay ve durumların diziler tarafından normalleştirildiğini bununda toplumsal bütünlüğümüzü zedelediğini anlattı.Fatma Kuş ise TV dizilerinin kadın imgesini güzellik algısını tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini ve bozduğunu vurgulayarak, bunun da bireysel ve toplumsal sorunlara yol açtığını söyledi.Asuman Nur Ayçiçek de dizilerinTürk aile yapısını bozduğunu boşanma oranlarının arttırdığını aile içi rolleri erozyona uğrattığını, aile içi iletişimsizliği tetiklediğini belirtti.

Münazara sonunda yapılan değerlendirmede ise, münazarayı TV dizilerinin Türk toplum yapısına olumsuz etkisini savunan grup kazandı.

Münazara sonunda bu tür yarışmaları önemsediklerini söyleyen Okul Müdürü Şerif Ramazan Kaplan ise; “Bu tür yarışmalar öğrencileri sosyal yönden geliştirirken, özgüven ve muhakeme gücü kazandırmaktadır. Bu tarz etkinlikler öğrencilerin hayata bakış açılarını değiştirmekte, onlara bir vizyon oluşturmaktadır.”dedi.