ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında çevrimiçi yapıldı. Meclis üyelerinin yönetimin 1 aylık çalışması hakkında bilgilendirildiği Mecliste, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, kent ve ülke gündemi, tarım ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Antalyanın salgının da etkisiyle girdiği sıkıntıyı atlatmaya çalıştığını söyleyen Ali Çandır, Nisan ayında turizm, ticaret ve tarımdaki hareketliliğin umut verici olduğunu kaydetti. Çandır, Her ne kadar işin maliyet tarafında hala durdurulamayan yükselişler yaşasak da en azından ekonomik hareketlilik, geleceğe yönelik umutlarımızı canlı tutmaktadır" dedi.
Antalyanın 2020 yılını tarihinde hiç görmediği bir küçülme ile geçirdiğini vurgulayan Çandır, 2021 yılında ise ülkemizin yüzde 11lik tarihi büyümesine rağmen aynı başarıyı gösteremedi. Dolayısıyla 2022 yılında nispi bir iyileşme beklemekteyiz. Öncü göstergeler de bizleri umutlandırmaktadır. Tabii kentimiz, 2019 yılı performansından hala uzakta bulunmaktadır ama doğru bir odaklanma ile 2019 yılını aşmamız zor olmayacaktır diye düşünmekteyim" diye konuştu.
RUSYAYA İHRACATTA YÜZDE 61LİK KAYIP
Antalya ihracatının Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 193 milyon dolara ulaşırken, toplam ihracatın yüzde 55'ini oluşturan tarım sektörünün ihracatının yüzde 4 artışla 107 milyon dolara ulaştığını belirten Ali Çandır, Ocak- Mart ilk üç aylık ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 511 milyon dolara yükseldiğini, 3 aylık dönemdeki tarım ürünleri ihracatının ise yüzde 9 artarak 296 milyon dolara yükseldiğine işaret etti. Çandır, Antalyanın Rusyaya ihracatı yüzde 61 azalarak 6.6 milyon dolara, Ukraynaya olan ihracatı ise yüzde 64 azalarak 3.5 milyon dolara gerilediğini belirtti.
TARIMA ÖZEL TARİFE TALEBİ
Yaz döneminde gerek üretimde kullanılan suyun tedariki, gerekse üretim için iklimlendirme sonrasında paketleme, hasat sonrası soğutma ve depolama gibi tarımsal işlemlerde kullanılan elektriğin tarım sektörü üzerinde ciddi bir yük oluşturacağına dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, Meslek komitelerimizin talebi tarımsal sulama isimli abone grubunun genişletilerek tüm tarımsal işlemleri kapsayacak biçimde tarım abone grubu olarak yeniden düzenlenmesi ve sektörümüzün maliyet yükünü hafifletici düşük fiyatlı özel bir tarife oluşturulmasıdır. Henüz olumlu bir dönüş alamadık. Ancak talebimizin takipçisi olacağız" diye konuştu.
BATI AKDENİZ SEBZE AMBARI
Antalyada yaklaşık 3.5 milyon dekarlık alanda tarım yapıldığını, tarım alanlarının yüzde 29unun Demre, Elmalı, Finike, Kaş ve Kumluca ilçelerinin yer aldığı Batı Akdenizde gerçekleştiğini belirten Başkan Ali Çandır, Bu 5 ilçemiz, toplam tarım alanlarımızın yüzde 9una denk gelen örtüaltı tarım alanlarımızın 4te 1ine, çiftçi sayımızın 3'te 1'ine, sebze üretimimizin yüzde 33üne, meyve üretimimizin yüzde 40'ına, örtüaltında ürettiğimiz ilk üç ürünümüze baktığımızda ise domates üretimimizin yüzde 40'ına, biber üretimimizin yarısına ve hıyar üretimimizin yüzde 25'ine yani 16 milyar TLnin üzerindeki bitkisel üretim değerimizin ise yarısına sahiptir. İşte böyle bir üretim değerine sahip bu beş ilçemizdeki çiftçiler ortalamanın üzerinde bir bilgi düzeyine sahiptirler ve işlerinin de ehlidirler" diye konuştu.
HASYURT TARIM FUARINA DAVET
Türkiyenin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarının, 7 yıldır düzenlenmediğine dikkat çeken Ali Çandır, Hasyurt Tarım Fuarını bu yıl 11-14 Mayıs tarihlerinde eski yerinde yeni yüzüyle mottosuyla 25inci kez düzenleyeceklerini söyledi. Çandır, fuara davette bulundu.
Mecliste üyeler sektörleriyle ilgili sorun ve taleplerini dile getirdi. DHA