Serik Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Çömezoğlu, örtü altı bitkisel üretimde biyolojik mücadele yapan üreticilerin sayısında %245'lik artış olduğunu açıkladı.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Çömezoğlu, örtü altı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapan üreticilerin sayısında %245'lik artış olduğunu belirterek; Özellikle örtü altı biber seralarında başarı ile uygulanabilen faydalı böcek kullanan gerek üretici sayısında gerekse dekar bazında bir yıl öncesine göre önemli artışlar kaydettikleri söyledi.
Konu hakkında değerlendirmede bulunan İlçe Müdürü Mustafa Çömezoğlu şu bilgileri verdi; Bakanlığımızca ilk kez 2010-2011 üretim sezonunda örtü altı bitkisel üretimde kimyasal kullanımını azaltmak amacıyla biyolojik ve biyoteknik mücadele yapanları destekleme kapsamına almış, 2012 yılında bir önceki yıla göre biyolojik ve biyoteknolojik mücadele desteği kalemlerinde %14 ile %233 oranında artış yapılmış; tül kullanımı, faydalı böcek salınımı, feromon ve tuzak kullanan örtüaltı üreticilerimizin 2011 yılında toplam 200 TL olan dekar başı desteklemesi 2012 yılında 430 tl'ye çıkartılarak %115'lik artış sağlanmıştır.
2012 Yılında 76.829 TL Hibe
İlçemizde 2011 yılında bu destekleme kaleminde 11 üreticimiz 166 dekar alanda biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yaparken, 2012 yılında 38 üreticimiz 302 dekar alanda biyolojik ve biyoteknolojik mücadele uygulamıştır. 2011 yılına göre dekar bazında % 82, üretici sayısı bazında % 245 artış olmuştur. Üreticilerimizin müracaatları alınmış, seralarında teknik elemanlarımızca uygunluk denetimleri yapılmış, 2012 yılında 38 üreticimize 76.829 TL hibe destek hak ediş icmalleri yapılmış ve askıya çıkarılmıştır.2013 yılında da başta biber seraları olmak üzere güvenli gıdanın sağlanması ve ihracattaki Pazar payının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecektir.
6 ayda kalıntı sorunuyok
Müdürlüğümüzce 2012 yılında entegre mücadele çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, diğer taraftan hasat öncesi ve sonrası numune alım çalışmalarımız program çerçevesinde devam ettirilmiştir. Üreticilerimizin ziyaret edilerek ve genel toplantılarla bilinçlendirme çalışmaları yapılırken, sektöre girdi temin edenlerde bilgilendirmiş ve denetlemeler artırılmıştır.Uygunsuz faaliyet gören işyerleri ve analiz sonucu olumsuz çıkan üreticiler idari yaptırıma tabi tutulurken, analiz sonucu olumlu çıkanlar sertifikalandırılmış ve ürün logoları dağıtılmıştır. Son 6 ay içerisinde İlçemizden alınan numunelerde kalıntı sorunları ile karşılaşılmamıştır. 2013 yılında da başta biber seraları olmak üzere güvenli gıdanın sağlanması ve ihracattaki pazar payının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecektir.
Güvenilir gıda üretimi
Ülkemizin tarımsal üretimi ile Dünyanın yedinci Avrupa'nın ise en büyük tarımsal ekonomisine sahiptir. Bu pozisyonunu koruması ve geliştirebilmesi için tarımsal üretimin çeşitlendirmesi, her mevsime yayılması, üretim ve muhafaza standartlarını yükselterek rekabetçi ve ihracatçı bir yapıya kavuşturması mecburidir.İhracat yapamayan bir tarım sektörünün mevcut büyümeyi sürdürmesi mümkün olmadığı gibi başta artan işgücü maliyetlerden dolayı karlılığı azalacak ve cazibesini yitirecektir. Bu nedenle Türk tarım sektörünün ihracat eksenli bir büyüme stratejisi izlemesi ve muhakkak surette ihracat pazarlarının talep ettiği kalitede gıda üretmesi gerekmektedir. Bu amaçla rekabetçiliği geliştirmenin en hassas ve gerekli olduğu alan güvenilir gıda üretimidir.
Güvenilir gıdadan kasıt insan sağlığına olumsuz etkisi olmayan gıdadır. Güvenilir gıda üretimin ve ihracatımızda zaman zaman sorun olarak özellikle yaş meyve ve sebzede karşılaşılmaktadır. İhraç ürünlerimizde hızlı alarm alınabilmektedir. İlaç kalıntısı olmayan yaş meyve sebze üretimi, özellikle bu ürünlerde ekonomik kayıp yapan hastalık ve zararlıların çok olması ve zarar oranın yüksek olmasından dolayı son derece riskli ve zordur. Biyolojik Mücadele çalışmaları yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı ülkemiz için son derece önem arz etmektedir.
50-60 bin kişilik bir istihdam alanı
