Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DHKV) tarafından, 2006 yılında başlatılan 'Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin Kampanyası'nda, 2 bin yavru caretta caretta deniz kaplumbağasına sahip çıkıldığı belirtildi.

WWF-Türkiye İletişim Sorumlusu Sezen Gülşen, yaptığı yazılı açıklamada, deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) Akdeniz'deki en önemli üreme alanlarından bir bölümünün Türkiye kıyılarında olduğunu ifade etti.

İri başlı deniz kaplumbağalarının ortalama 100-120 yıl yaşadıklarını belirten Gülşen, caretta carettaların yaşamlarının büyük bölümünü denizlerde dolaşarak geçirdiklerini söyledi. Gülşen, bu kaplumbağaların yetişkin hale geldikten sonra, yumurtalarını bırakmak için denizle buluştukları kıyılara geri döndüklerini ifade etti.

WWF Türkiye'nin, nesilleri tehlike altında olan caretta carettaları korumak için, Adana-Akyatan ve Antalya-Çıralı'da yürütülen deniz kaplumbağaları araştırma, izleme ve koruma çalışmalarına destek sağlamak amacıyla 4 yıl önce 'Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin Kampanyası' başlattıklarını hatırlatan Gülşen, kampanya çerçevesinde 2 bin deniz kaplumbağasının evlat edinildiğini söyledi.

Kampanyaya yapılan 10 TL'lik bağışla, bir deniz kaplumbağasının evlat edinildiğini bilgisini veren Gülşen, evlat edinmenin bir caretta carettanın yumurtadan çıkmadan önceki dönemden, denize vardıkları süreye kadar korunmasını sağlamak anlamına geldiğini ifade etti. Gülşen, "Kampanyaya katılanlara evlat edindikleri veya sevdiklerine armağan ettikleri deniz kaplumbağaları için bağış sertifikası hazırlıyoruz. Bağış sertifikalarını, yeni yıl mesajı, doğum günü kutlaması, nişan tebriği gibi özel günler için farklı olarak da düzenleyebiliyoruz. Bu şekilde yapılan bağış karşılığında, bir deniz kaplumbağası koruyarak hediye verme fikri çok cazip" dedi.

Öte yandan, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılot Belediyesi, aktif turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Kızılot'ta havai fişek atımını yasakladı. 7 kilometrelik Kızılot Sahili'nde 536 caretta caretta deniz kaplumbağası yumurta bırakma alanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Mustafa Keçer, her bir yuvada ortalama 50 yumurtanın bulunduğunu söyledi.

Keçer, caretta carettaların korunmasıyla ilgili Çevre Koruma İl Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Kızılot Belediyesi işbirliğiyle her yıl bölgede düzenli çalışma yaptıklarını belirtti. Keçer, "Sezon süresince bölgemizde havai fişek atımına asla izin vermeyeceğiz. Havai fişeğin çıkardığı sesten deniz kaplumbağları çok korkuyor. " dedi.