AKDENİZ Üniversitesi tarafından bu yıl 26'ncısı düzenlenen 'Çevre Hizmet Ödülleri- 2023' ödül töreni TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında Bilim Onur Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Hasan Mandal'a ödülü, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından takdim edildi.

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) tarafından 'Çevre Hizmet Ödülleri- 2023' ödül töreni İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, AKÇAM Müdürü Doç. Dr. Ethem Karadirek, Genel Sekreter Dr. Ali Evren İmre, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Dr. Ömer Ersoy, KOSGEB Antalya Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış, Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kumbul, “Birliğimiz Daim Olsun” Kumbul, “Birliğimiz Daim Olsun”

KIYMETLİ BİR ÖDÜL

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Dünya Çevre Günü'nde böyle anlamlı bir ödüle layık görülmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Çevre alanında 26 yıl tabii önemli bir zaman. Görev yapmaktan onur duyduğum kurumum TÜBİTAK'ta en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri, dünyanın geleceğinde ne tip güçlüklerle karşılaşacağımızın senaryoları üzerine araştırmacılarımızı hem üniversite tarafında hem sanayi tarafında oluşturmaya çalıştığımız bir ekosistemle katkı vermeye yönelttik. Bu çalışmaların görünür olması bizim için çok kıymetli. Bu ödülün 26 yıldır bu ödülleri veren Akdeniz Üniversitemiz tarafından verilmesi ekstra önem atfediyor" dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmasında Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölge olduğuna dikkati çekti.

EN UZUN SOLUKLU ORGANİZYONLARINDAN

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, çevre alanında Türkiye'deki en uzun soluklu organizasyonlarından olan Çevre Hizmet Ödülleri ile çevre değerlerinin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunanları ödüllendirmenin kendileri için gurur verici olduğunu söyledi. Dünya genelinde artan sıcaklıklara, mevsimlerdeki düzensizliklere, kuraklıklara ya da aşırı yağışlar sonucu sellere yol açan iklim değişikliğinin domino etkisi yarattığını söyleyen Rektör Özkan, "İklim değişikliği su kaynakları, tarım, biyoçeşitlilik ve insan sağlığı gibi pek çok alanı olumsuz bir şekilde etkileyerek doğayı ve hayatı tehdit ediyor. Hep birlikte hareket ederek, bilinçli tercihler yaparak ve politika düzeyinde gerekli adımları atarak, bu tehditle mücadele etmek ve olumlu değişiklikler yaratmak mümkündür. Ülkemiz bu konuda öncü çalışmalara imza atıyor" diye konuştu.

REKTÖR ÖZKAN'DAN PROF. DR. HASAN MANDAL'A ÖDÜL TAKDİMİ

Açılış konuşmalarının ardından geçilen ödül töreninde Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında Bilim Onur Ödülüne Prof. Dr. Hasan Mandal, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi için birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımı odağında Ar-Ge ve yenilik ekosistemine yönelik ulusal ve uluslararası düzeydeki öncü hizmetlerinden dolayı layık görüldü. Prof. Dr. Hasan Mandal'a ödülü Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından takdim edildi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Çevre Hizmet Ödülleri kapsamında ayrıca Bilim Hizmet Ödülünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şiir Kılkış, 'İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik odağında bilimsel ilerlemelerin artırılmasına yönelik bilim hizmetleri ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelindeki (IPCC) bilimsel görevleri dolayısıyla, Bilim Teşvik Ödülünü ise Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Pelin Yapıcıoğlu, "Çevre bilimine yönelik gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmaları' ile aldı. Türkiye Ölçeği 'Kamu' kategorisinde ödülleri, 'Arttırılmış Gerçeklik (AR+) Teknolojisi ile Çocuklarda İklim Değişikliği Farkındalığının Artırılması Projesi' ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden İklim Değişikliği Şube Müdürü Mehmet Demir, "Mermer atıkları bertaraf ve geri kazanım tesisi projesiö ile Bucak Belediyesinden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Haşim Çevik aldı. Aynı kategoride "Sünger Kent İzmir Projesiö ile İzmir Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Türkiye Ölçeği 'Özel' kategorisinde ise 'BBOM Antalya ve okulları, ekolojik felsefeyi de merkeze alan eğitim projesi' ile ödülü S.S. Antalya Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi kurucu ortağı Türker Bodur aldı.

Antalya Ölçeği 'Kamu' kategorisinde 'Doğanın gücü adına, çevremi, bitkileri ve hayvanları koruyorum' projesi ile ödülü Ahu Aysal Anaokulu Okul Müdürü Baran Ceyhan İdem alırken 'Atık malzemelerden tasarım yarışması ve takas kütüphanesi' projesi ile ödülü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Antalya İl Müdürlüğü'nden İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akın, Şube Müdürü Sedat Akın ve proje ekibi aldı.

Antalya Ölçeği 'Özel' kategorisinde ise ödülü 'Sürdürülebilirlik çalışmaları (Plastik azaltma çalışmaları, kimyasal tüketiminin azaltılması, biyoçeşitliliğin korunması, farkındalık çalışmaları, eğitimler, kâğıt atık miktarını azaltmak için yapılan dijitalleşme çalışmaları, karbon ayak izinin azaltılması (IREC sertifikası)' çalışmaları ile Lara Barut Collection Kalite Müdürü Gülbahar Ölmez aldı.

Akdeniz Üniversitesi ölçeğinde, 'İklim değişikliği ve etkileri konusunda farkındalık çalışmaları' ile Akdeniz Üniversitesi Çevre ve İklim Değişikliği Topluluğu Başkanı Ali Eşref Can ödülü aldı.

Özel Ödülü ise "Çevre Değerlerine Katkısı: Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Perspektifiö çalışmaları ile Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İşletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu ve 'İklim Değişikliğine Özel Bir Bakış' ile Bartın Üniversitesi Öğr. Gör. Nihal Özdemir aldı. (DHA)

Çevre Hizmet Ödülleri 26'Ncı Kez Sahiplerini Buldu (1)Çevre Hizmet Ödülleri 26'Ncı Kez Sahiplerini Buldu (4)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN