Serik ilçesinde düzenlenen 12. Deri ve Kürk Modası Fuarı başladı.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) tarafından Antalya'da düzenlenen 12. Deri ve Kürk Modası (Leather & Fur Fashion) Fuarı, 20'nin üzerinde ülkeden katılım ve 1300'ün üzerinde alıcıyla 12'nci kez kapılarını açtı. Fuar, 16- 19 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül, sektör ihracatının çok önemli bir bölümünün bu fuarla gerçekleştirildiğini söyledi. Fuar olmasa deri konfeksiyon piyasasının bir yenilik yapmayacağını, herkesin frene basacağını aktaran Cengiz Sarıgül, "Bu da çok büyük bir istihdam azalmasına sebep olacak. Her yıl 5 bin modelin hazırlandığı başka bir yer yok. TDKD tarafından gerçekleştirilen fuar; dünya deri sektörüne, deri modasına yön veriyor. Bu yıl fuara 20'yi aşkın ülkeden alıcılar bekliyoruz. Eski Sovyet ülkeleri başta olmak üzere AB ülkelerinden, ABD'den gelen alıcılar var. Fuar sonrası geri dönüşler çok iyi fakat dünyanın her yerinde enflasyon sorunu var. Ürün sattığımız ülkelerin para ile ilgili sıkıntıları var. Dolar bazlı giden bir ürün olduğu için hepsinin ülkesinde dolar değer kazanıyor o yüzden alım zayıfladı. Ürün sattığımız ülkelerde de bizde olduğu gibi büyük enflasyon var" dedi.

Rusya'dan gelen müşterilerde bir düşüş yaşanmadığını aksine para transfer sorununa rağmen talebin çok fazla olduğunu kaydeden Sarıgül, "İşlerin zayıf olmasına rağmen hepsi bu fuara büyük ilgi gösteriyor. Çünkü bu kadar iyi firmayı, bu kadar koleksiyonu, bu işi yapan insanı başka yerde bulmanın mümkün olmadığını biliyorlar ve bu fuara yoğun ilgi gösteriyorlar" diye konuştu.

Dünya markalarının Türkiye'de üretildiğini vurgulayan Sarıgül, "Arkamıza bir rüzgar almamız gerekiyor. Yoksa ihracatçı bu seneyi geçiremez. İç piyasada neredeyse satışımız yok. Üretimin yüzde 95'i ihracata gidiyor. Turizm bölgelerinde yapılan satışlar sektörü ayakta tutuyor şu anda. Herhangi bir teşvik ve destek almadan kendi imkanlarımızı zorlayarak yaşanan bu kadar zorluğun içerisinde bu fuarla bütün firmaları zinde tutup, sektöre can vermeye çalışıyoruz. Otoriteden beklentimiz, sektörün ayakta kalabilmesi için teşvik ve destek sağlamaları" dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Gözmen de pandemi sonrası yakaladıkları avantajlarla sektör ihracatını 2 milyar dolar seviyelerine getirdiklerini vurguladı. Geçen yıl tedarikte yaşanan sorunlar, pandeminin bitmesiyle diğer uluslararası aktörlerin devreye girmesi ve maliyetlerde yaşanan yüksek artışlar nedeniyle rekabet gücünün azalmasıyla ihracatın yüzde 20 düşüşle 1,8 milyar dolara gerilediğini kaydeden Gözmen, bu yılın ilk 4 ayında dünya piyasalarındaki kısıtlamalardan dolayı deri sektörünün değerde yüzde 28, miktar bazında ise yaklaşık yüzde 20 düşüş yaşadığını söyledi. Gözmen, "Yüzde 15'e yakın bir iskonto yapmamıza, maliyetlerin çok çok altında veya karsız satışlar yapmamıza rağmen ciddi şekilde pazardaki payımızı kaybetmeye başlamışız. Bunun en büyük sebebi sadece maliyetler ve döviz kurunun sabit gitmemesi değil, elbette; dünyadaki diğer tedarikçilerin ortaya çıkmasıyla beraber küresel ekonomideki kısılma. Diğer tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde de yüzde 20'nin üzerinde bir talep kısılması gözleniyor. Ama bu deri konfeksiyon sektöründe yüzde 40'a yakın bir talep kaybı anlamına geliyor. Tolere edilebilecek bir şey değil, ciddi bir şekilde kan kaybı yaşanıyor" diye konuştu.

Farklı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de ihracatçının önünü açabilecek teşviklere acil ihtiyaç olduğunun altını çizen Gözmen, sektörün ana pazarı olan Rusya'da savaş sonrası yüzde 70, Ukrayna'da yüzde 90 düşüş olduğunun bilgisini de paylaştı. Geçen yıl deri ve kürk konfeksiyonda ihracatın 236 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini kaydeden Gözmen, bu yılın ilk 4 ayında yüzde 40 düşüş olduğunu aktardı. Gözmen, deri ürünleri genelinde ise 750 milyon dolar olan ihracatın ilk 4 ayda 510 milyon dolar olduğunu belirtti. (DHA)

Deri (2)Deri (1)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN