SHM Müdür Yılmaz; “Koruyucu aile olarak bir çocuğun hayalini birlikte gerçekleştirmeye var mısınız?”

30 Haziran Koruyucu Aile Günü sebebi ile Serik Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Meral Yılmaz koruyucu aile konusunda bilgiler verdi. Koruyucu ailenin ne olduğunu anlatan Yılmaz, koruyucu ailelere neden ihtiyaç duyulduğu konusunda da açıklama yaptı. Meral Yılmaz, aileler yanında hangi çocuklara bakılabileceği ile ilgili açıklamalar yaparak; koruyucu ailelere ve yerleştirilen çocuğa sağlanan olanaklar ile ilgili de bilgiler verdi.

Koruyucu Aile Nedir?

Serik Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Meral Yılmaz 30 Haziran Koruyucu Aile Günü sebebi ile yaptığı açıklamalarda şunları söyledi; “Çeşitli nedenlerle biyolojik ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların, kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü bakım, eğitim ve yetiştirilme sorumluluğunu yerine getiren aile ya da kişilerdir.”

Neden Koruyucu Aile?

“Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Bir çocuğun biyolojik ailesinin koşulları düzelinceye kadar ailesinin yerini tutabilecek en uygun yer yine bir aile yanıdır. Bu nedenle ailenin yerini tutacak başka bir bakım modeli yoktur. Koruyucu aile hizmetinin, çocuğa sağladığı aile ortamı; çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve geleceğe hazırlanması açısından önem taşımaktadır.”

Koruyucu Aile Yanında Hangi Çocuklara Bakılır?

“Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar; kendi aileleri yanında yetişme imkanı geçici bir süre için yitirmiş ya da, çeşitli nedenlerle evlat edindirilmemiş kız ya da erkek çocuklardı. Özel gereksinimi bulunan ya da bulunmayan, tek ya da kardeş olup, durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu belirlenmiş korunma ihtiyacı olan çocuklardır.”

Kimler Koruyucu Aile Olabilir?

“Türkiye’de sürekli ikamet eden, en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olan 25-65 yaş aralığında bulunan düzenli gelire sahip olan evli ya da bekar kişiler koruyucu aile olabilir. Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü biyolojik anne-baba ya da vasi dışındaki herkes koruyucu aile olmak üzere başvuruda bulunabilir. Koruyucu aile hizmetinde çocuklar uygunsa öncelikle akrabaları ve yakın çevrelerinin yanına yerleştirilmektedir. Çocukların yaşları, eğitimleri ve özel durumları dikkate alınarak, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için, koruyucu aileye ödeme yapılmaktadır.”

Koruyucu Ailelere ve Yerleştirilen Çocuğa Sağlanan Olanaklar

“Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için, çocukların bakım, eğitim ve yerleştirilme harcamaları için aylım ücret ödenir. Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan çocuklar için aylık bakım ücreti yüzde elli artırılarak uygulanır.

Her öğretim yılı başında eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat arttırılarak ödenir. Çocukların giyim masrafları için yılda iki kez bakım ücreti iki kat arttırılarak ödenir. Çocukların sağlık harcamaları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanır.

Koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek karşılanır.” Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi