ANTALYA'da yaşayan yerleşik yabancılar, Türkçe'yi daha iyi öğrenmek için 'Yabancılar Korosu' kurarak Türkçe şarkı söylemeye başladı. Birçoğunun Türkçe dahi bilmediği koro üyeleri, 2 provada 8 Türkçe şarkı ezberledi. Atatürk'ün en çok sevdiği şarkılardan 'Fikrimin İnce Gülü'nü de seslendiren koro, repertuvarda İzmir Marşı'na da yer verdi.

Antalya'da Konyaaltı Belediyesi'nin destekleriyle kurulan 'Yabancılar Korosu', yerleşik yaşayan yabancıların Türkçe öğrenmesine katkıda bulunuyor. Kent Konseyi Yabancılar Meclisi Başkanı Zara Valeldzhi tarafından kurulan koroda; Rusya, Ukrayna, Polonya, Belarus, Kırgızistan, Kazakistan ve Güney Kore gibi ülkelerden üyeler yer alıyor. Antalya'da 10 yılı aşkın süredir yaşayan Kırım Türkü Zara Valeldzhi tarafından kurulan koro, 3 provada 8 Türkçe şarkı ezberledi. Aralarında Atatürk'ün en çok sevdiği şarkılardan birisi olan 'Fikrimin İnce Gülü'nü seslendiren koronun repertuvarında İzmir Marşı da bulunuyor.

HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Antalya'da yaşayan yerleşik yabancıları koro çatısı altında buluşturmanın hayali olduğunu ve bunu gerçekleştirdiğini belirten Valeldzhi, "Koronun aynı zamanda şefiyim. Yabancılar Türkiye'de yaşıyor fakat Türkçe bilmiyorlar. Türkçe öğrenmenin en kolay yolu şarkı söylemekten geçiyor. Aynı zamanda şarkılar Türk kültürünü de anlatıyor. Ben de sanat müziği söyleyerek Türkçe öğrendim" diye konuştu.

Koronun daha çok batı müziği söylediğini dile getiren Valeldzhi, "Önümüzdeki günlerde vals günü var. Bu nedenle vals seçtim. İki derste 8 şarkı ezberledik. Türkçe bilmeyip, Türkçe şarkı söyleyen üyelerimiz bulunuyor. 'Fikrimin İnce Gülü', 'Bahar Geldi Gül Açıldı', 'İzmir Marşı', 'Yine Bir Gülnihal', 'Hatırla Sevgili' şarkılarını çok iyi söylüyoruz. Provalarımız devam ediyor" dedi.

RUSÇA ÖĞRETMENİ KORODA

Rusya'dan 17 yıl önce Antalya'ya gelerek yerleşik yaşamaya başlayan Sevtlana Şumina da koroda yer alıyor. Rusça öğretmeni olduğunu belirten Şumina, "İlk defa böyle bir organizasyon yapıldı. Bunun için çok teşekkür ederiz. Arkadaşça, dostça şarkı söylüyoruz; hepimiz çok mutluyuz" diye konuştu.

Kente 4 yıl önce yerleşen Ukraynalı koro üyesi Katrin Dubunina ise "Koroda ben de şarkı söylüyorum. Türk kültürünü ve Türkçe öğrenmek için geldim. Müziği çok seviyorum. Türkçe çok zor değil ama çok kolay da değil. Nağmeleri çıkarmak biraz zor oluyor. Yavaş yavaş daha iyi konuşuyorum. Her ay 15 yeni kelime öğreniyorum" dedi.

Antalya'ya ​10 yıl önce yerleşen Polonyalı İrina Yalçın da böyle bir fırsat yakaladığı için çok mutlu olduğunu dile getirdi. (DHA)

Editör: Haber Merkezi