KÜÇÜK ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, kendi işinin patronu olmak isteyen girişimcilerin iş kurma aşamasında zorlu bir süreçle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Ben iki defa denedim, başaramadım. İş kurmak kolay değil" dedi.

KOSGEB Antalya Hizmet Müdürlüğü tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan 37 eski hükümlüden 24'üne, katılım sertifikası verildi. KOSGEB Antalya Hizmet Müdürlüğü binasında düzenlenen törenle sertifikasını alan eski hükümlülerden İbrahim Özmen, kursun kendi işlerini kurabilme açısından umut kapısı olduğunu belirtti.

 

Kobi'lerin Önemi

KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz de Türkiye ekonomisinin gelişiminde KOBİ'lerin önemine değindi. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99.7'sinin KOBİ ölçeğindeki işletmelerden oluştuğunu anlatan Tüysüz, ekonomide istihdamın yüzde 78'ini, ihracat, katma değer ve yatırımın yüzde 50'den fazlasını da KOBİ'lerin oluşturduğunu aktardı.

 

2 Yılda 120 Bin Kişiye Eğitim

Tüysüz, KOSGEB tarafından Türkiye'de 2 yılda 120 bin civarında girişimciye eğitim verildiğini, bunlardan 6 binden fazla kişinin kendi işini kurarak 30 bin kişiye de istihdam sağladığını dile getirdi. Girişimcilik eğitimine katılanlara uygun görülen proje sunması halinde 100 bin liraya kadar destek verildiğini vurgulayan Tüysüz, KOSGEB olarak iş fikrini plana dönüştürerek piyasada yer almak isteyen girişimcilerin yanında yer aldıklarını kaydetti.

 

Türkiye'nin Uluslararası Notu Arttı

KOSGEB tarafından ülke genelinde başlatılan girişimcilik seferberliğinin Türkiye'nin uluslararası alanda girişimcilik notunu yükselttiğini vurgulayan Tüysüz, “Türkiye'nin 'Küresel Girişimcilik Monitörü' denilen çalışma içerisinde 2006 yılında başarı notu 6.5'ta iken şimdi 11'e sıçradı" diye konuştu. Tüysüz, girişimcilik eğitiminde kendi işini kurmak isteyenlere piyasa durumunu, devlete olan yükümlülükler ve işin yapılabilirliğinin öğretildiğini belirtti.

 

'Ben İş Kuramadım'

Tüysüz, kendi işinin patronu olmak isteyen girişimcilere de tavsiyelerde bulundu. Girişimcilerin kendi işini kurma inancına sahip olması ve özgün iş fikirleriyle piyasada yer almaya çalışması gerektiğini anlatan Tüysüz, iş planı çalışmasının önemini vurguladı. İş kurma aşamasında girişimcileri zorlu bir sürecin beklediğini aktaran Tüysüz, kendisinden örnek vererek, “Ben iki defa denedim, başaramadım. Sahada 10 yıl çalışmış insan olarak belki çok büyük hedefler koydum, ama bizim işimiz buymuş. İş kurmak kolay değil" diye konuştu.

 

Köpek Balıklarıyla Yüzmek

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise girişimcilere iş kurarken karşılaşacakları zorluklardan dolayı vazgeçmemeleri çağrısında bulundu. İş fırsatlarının en yoğun olduğu illerden birinin Antalya olduğunu belirten Vali Altıparmak, “Antalya'da yılda 27 bin işyeri açılıyor. Bunun yaklaşık 11 bini kapanıyor. Yılda yaklaşık 15 bin yeni işyeri açılarak devam ediyor. Bunların arasında olmak kolay değil. Köpek balıklarıyla yüzmek gibi bir şey" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Altıparmak, KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz ile Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, 24 eski hükümlüye eğitime katılım sertifikasını verdi.