Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Mehmet Günal, K2 Belgesi alma zorunluluğu ile ilgili 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa istinaden 2009 yılında çıkan yönetmelik ile son bir yılda sıklaşan ve vatandaşı mağdur eden denetimleri 29 Ocak 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı ve bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a yazılı soru önergesi verdi.

Çiftçi ve küçük esnafı sıkıntıya düşüren ve özellikle Antalyalıları ilgilendiren K2 belgesi alma zorunluluğunda mağduriyetleri dile getirerek vatandaşları bu sıkıntılardan kurtaracak çalışmaların bir an önce yapılmasını isteyen Günal olayın takipçisi olduğunu ve bakanlıktan gelecek cevabı da kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

İşte Soru Önergesi Metni

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın,Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a verdiği ve yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi; “4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa istinaden 2009 yılında çıkan yönetmeliğin ilgili maddelerinde K2 belgesi, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari amaçla taşımacılık yapmayacaklar için alınmasının gerekmektedir.

K2 belgesi alma zorunluluğu 2009 yılında çıkan yönetmelikle başlamasına rağmen denetimler son bir yılda sıklaştırılmıştır. Türkiye genelinde ve özellikle de seçim bölgem olan Antalya'da Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri tarafından 7 gün 24 saat (7/24) denetim yapılarak vatandaşlara her seferinde 2.615 TL tutarında emsali görülmeyen astronomik cezalar kesilmektedir.

Antalya da halan iki noktada denetim yapılmaktadır. Bunun yanında Isparta yolu üzerinde ve Taşağıl Beldesindeki mevcut denetim noktasının karşısına da yeni denetim noktası yapılacağı hatta yapımına başlandığı söylenmektedir.

Bu bölgeler, tarım üreticilerinin ve küçük esnafın kendi işleriyle ilgili eşyalarını taşıdıkları, yani ticari amaçla taşımacılık yapmayan halkın yoğun olduğu yerlerdir. Yapılan denetimler nedeniyle vatandaşlar kendi ürettiği ürünleri bile taşırken bu uygulamaya maruz kalmakta ve mağdur olmaktadırlar.

K2 belgesi almak isteyen vatandaşlardan;3,5 tonun üzerindeki araçlardan 8.464 TL, 3,5 tonun altındaki araçlarda 2.116 TL belge parası alınmaktadır.Birden fazla araç var ise her araç kartı için 79 TL kart parası alınmaktadır.

Anadolu da güzel bir adet vardır. Gelen misafire hediye verilir. Gidilen yere de hediye götürülür. Bu yönetmelikle bir kasa domates veya portakala 2.615 TL gibi bir ceza ödenmeside Bakanlığınızın adetive geleneğiolmuştur.

Bunlara göre:

1- Antalya ilinde şu an için iki noktada denetim yapmaktasınız. Denetim noktalarını kaça çıkarmayı planlamaktasınız?

2- Denetim noktalarını, neden küçük esnafın ve tarım üreticilerinin yoğun geçiş yaptıkları güzergahlar üzerinde yapıyorsunuz?

3- Yönetmelik 2009 yılında çıkmış olmasına rağmen, denetimleri neden son bir yılda sıklaştırdınız?

4- Bereket Köyündeki mevcut denetim noktasının karşısına Taşağıl Beldesi tarafına da bir denetim noktası yaparak,Deli Dumrul örneği gibi gelenden geçenden haraç mı toplayacaksınız?

5- Yönetmelikle zorunlu hale getirdiğiniz K2 belgesini, vatandaşa düşük bir fiyatla Şoförler Odası, Esnaf Odası gibi meslek kuruluşları aracılığıyla verip, neden vatandaşı rahatlatmıyorsunuz?

6- Antalya'da ki bu denetim noktalarında, 2013 ocakayı itibarıyla bir ayda toplam kaç TL para cezası kesilmiştir?

7- Türkiye genelin de denetim yapılan kaç nokta vardır? Bu noktalarda 2013 ocak ayı itibariyle bir ayda toplam kaç TL para cezası kesilmiştir?

8- Bu noktalarda 7 gün 24 saat denetim yaparak ve vatandaşlara aşırı ceza keserek mi bütçe açığını kapatmaya çalışıyorsunuz?

9- Vatandaşın mağduriyetini gidermek için bir çalışma yapmayı düşünüyormusunuz? “