Prof.Dr. Ramazan Çalık; Bilgi Çağın silahıdır, bu silaha sahip olmayan toplumların sonu pazar olarak bilgiye hükmeden toplumlara hizmet emektir.
Geçtiğimiz hafta izninin bir bölümünü Serik'te geçiren Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Çalık gençlerle sık sık sohbet ortamlarında buluştu. Dekanlık görevinin yanı sıra sık sık projeler kapsamında yurtiçi ve yurtdışı seyahatler çıkan Prof. Çalık, Serik'te bulunduğu süre içerisinde gençlerle bulunmaktan ve onlarla sohbet etmekten büyük keyif aldığını söyledi. Serik'te yaşayan gençlerin düşünceleri, vizyonları ve heyecanlarının kendisinde Serik'in geleceği açısından çok umut vadettiğini belirten Prof. Çalık sohbetleri sırasında eğitimin ve bilginin önemini sık sık vurguladı.
Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan Çalık, Serikli gençlerle yaptığı sohbette bilginin bir silah olduğunu buna sahip olmayan toplumların bilgiye hükmeden ve bu silaha sahip olan toplumlara hizmetkar olacağını belirterek şunları söyledi, Tarihte güç, doğrudan ekonomiye, coğrafyaya, üretim araçlarına ve ticari güvenliği sağlayan devlet gücüne dayanıyordu. Çok hızlı değişen ve gelişen bir dünyada yaşıyoruz. Tarihsel süreç sanayi toplumunu doğurdu, sanayi toplumu ise bilgiyi ve bilgiye dayanan toplumsal, siyasal, ekonomik süreçleri üretti. Bugün dünyada bilgi patlaması yaşanmaktadır. Artık üretim bilgi faktörüne bağlıdır. Bilginin işlenmesinde ve muhafaza edilmesinde bilgisayar ve iletişim teknolojilerini esas alan bir toplum yapısını kurmak zorundayız. Hangi toplumun bilgi toplumu olduğu yolundaki değerlendirme çok ilginçtir. Ülkelerin gayri safi milli hasılasının ne kadarının bilgi sektörüyle doğrudan ve dolaylı ilişkisi olduğu tespit edilerek bilgi toplumu olup olmadığı belirleniyor. Bu nedenle Kalkınma Bakanlığımız bilgi toplumu inşa amacıyla, Bilgi Toplumu Stratejisi' geliştirmiştir. Bu strateji çerçevesinde ülkemizde çalışmalar devam etmektedir.
Günümüz dünyasında üretim bilgiden ve bilgi üretiminden geçmektedir. Bilgi toplumu olma yolunda en önemli araçlardan biri de bilgi teknolojileridir. Bilgi teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması ve üretimi milletimiz için hayati önem arz etmektedir. Öğretmenlerimiz özellikle bilgi teknolojilerinin kullanımında öğrencilerine ve topluma öncelik etmelidirler. Bu konuda ihmalde bulunma lüksümüz yoktur. Bilgi toplumu olma yolunda gösterilen ilgisizlik ve ihmalin bedeli çok ağır olacaktır. Milletler liginde süper lige çıkmak ve orada kalmak istiyorsak, bilgiyi üreten ve kullanan nesilleri yetiştirmek zorundayız. Yüzyıllar öncesinden seslenen Yusuf Has Hacib, Kutadgu Bilig adlı abidevi eserinde insanoğlunun değerinin bilgi ve akıldan geldiğini söylüyor. Bilgiyi büyük anlayışı, ulu bil; seçkin kulu bu iki şey yükseltir diyor. İlim müminin yitik malıdır, ilim Çin'de de olsa gidip alınız' diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Böyle bir Peygamberin ümmeti, bilgiyi büyük bilen bir ecdadın torunu olma bilinciyle bilgi toplumunu inşa etmek mecburiyetindeyiz.