ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) 10. Olağan Toplantısı'nda, 'Küresel Riskler ve Piyasalar' konuşuldu.

Akra Otel'de gerçekleştirilen toplantı, ekonomi ve köşe yazarı Sami Altınkaya'nın moderatörlüğünde İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Kurumsal İletişim ve Satış Birim Müdürü Hande Eğilmez Eniş, Kurumsal Finansman Genel Müdür Yardımcısı Orkun İnan ve Satış Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Özlen Bilgin'in katılımı ile gerçekleşti.

Toplantı ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek'in açılış konuşması ile başladı. 'İyi Kaptan Kötü Havada Belli Olur' başlıklı konuşmasında “Kriz hiçbir zaman geçmeyecek, o eskidendi" diyen Prof. Dr. Emre Alkin, “Önceden 10 - 11 yılda bir kriz olurdu. Şimdi her dakika kriz var. Dünya ateş topuna döndü. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" diye konuştu.

Alkin, “Zor zamanlarda bir araya gelme başarısını gösteren Türkler iyi zamanları yönetmeyi hiçbir zaman bilemedi. Sürekli bilgiyi kendisine sakladı. Burada öyle riskler var ki çok dikkatli olmak lazım. En uzak mesafe birbirini dinlemeyen ve anlamayan insanlar arasındadır. Böyle bir lüksümüz yok. Herkes herkesi dinleyecek. Bugün dünyanın en büyük sıkıntısı demokrasidir. Ülkelerin geleceğinde söz sahibi olmayacak insanlar ülkenin gençlerinin gelecekteki hallerine karar veriyorlar" ifadelerini kullandı.

Taş: “Demokrasiye Vurulan Bir Darbedir” Taş: “Demokrasiye Vurulan Bir Darbedir”

Türkiye'deki boğazların Panama Kanalı'ndan daha fazla mal taşıdığının altını çizen Alkin, “Batının en doğusu, Doğunun en batısında, önemli bir yerdeyiz. Kimlik bunalımındayız. Neden altın yükseliyor? Çinliler altın almaya, Amerikalılar da kripto almaya karar verdi. Çin Merkez Bankası geçen hafta itibarıyla altın alımlarını biraz durdurdu ama şimdilik. Çin bu durumun benzerini 1920'lerde de yaptı. Çin'in Amerikalılar ile itiş kakış olmaması gerekiyor. Çinliler de bunu biliyorlar. Bu altın hareketinin önemli bir kısmı Çinlilerde. Dünya nüfusu inanılmaz derecede kentleşiyor. ABD büyük bir tarım ülkesi ama istihdamın tarımdaki payı yüzde 3'e düşmüş. Demek ki başka bir şekilde yapıyorlar bizim de onu öğrenmemiz lazım" dedi.

İklim krizine de dikkati çeken Alkin, “İklim krizleri biliyorsunuz birikimli geliyor ve bir anda deprem gibi kendisini gösteriyor. Deniz kenarında oturanlar ya da otel sahibi olanlar bunlar güzel şeyler ancak haberiniz olsun 10 yıl içerisinde bir gün güney denizlerinde su 1,5 - 2 metre yükselecek" şeklinde konuştu.

Diğer konuşmacıların konuşmalarının ardından ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, konuk konuşmacılara günün anısına hediye takdim etti. DHA

Prof. Dr. Alkin Kriz Hiçbir Zaman Geçmeyecek (1)Prof. Dr. Alkin Kriz Hiçbir Zaman Geçmeyecek (3)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN