KUMLUCA Belediyesi tarafından düzenlenen ayın söyleşisine Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonsrtrüktif Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan katıldı. Rahim nakli, ilk yüz nakli ile kol ve bacak nakilleriyle tanınan Prof. Dr. Özkan, 'Yüz Nakli Örneğinde, Türk Tıbbının Geldiği Nokta' konulu konferans verdi. Kumluca Belediyesi Konferans Salonu'ndaki konferansı Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş izledi.
Türkiye'nin ilk çift kol, dünyada kadavradan ilk rahim ve tam yüz nakilini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'de ve dünyada tıp alanında bazı ilklere imza atmaktan dolayı tıbbın gelişmesi adına son derece mutlu ve gururlu olduğunu söyledi. Dünyada ilk kısmi yüz naklinin Fransa'da yapıldığını, Türkiye'de ise 2010 yılında özel izinle gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Özkan, nakiller konusunda en önemli sıkıntının mevzuat olduğunu belirtti.
Organ Naklinde Altyapı İyi
2010 yılında özel bir izinle ilk kol naklini gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Özkan, "O zaman yaşadığımız süreci, dakikası dakikasına yazsak sanırım büyük bir kitap olurdu. Nakilden sonra 3 ay gibi bir sürede mevzuat çıkartıldı, tabi bu mevzuatın içinde yüz ve bağırsak nakilleri de vardı. Bakanlık bu nakilleri hangi hastaneler yapabilir diye belirtiyor. İlk biz hazırlıklarımızı yaptık ve müracaat ettik. Sonuç itibarıyla kol, rahim ve yüz nakillerini gerçekleştirdik" dedi.
Organ Bağışı Özendirilmeli
Organ bağışı konusundaki eksikliğe değinen Prof. Dr. Özkan, Türkiye'de kadavradan nakillerin artması gerektiğine işaret etti. Beyin ölümü gerçekleşen bir insanın en fazla 48 saat daha cihazlara bağlı yaşamını sürdürebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, "Türkiye'de organ nakli konusunda ne tıbbi, ne de dini herhangi bir sorun yok. Özellikle kadavradan organ nakli konusunda toplumda duyarlılık oluşturulmalı" diye konuştu.
Bir insanın tıbben beyin ölümü gerçekleştikten sonra tekrar hayata dönmesinin imkansız olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özkan, "Bu aşamada bu kişinin varsa bağışlanabilecek organları, ihtiyaç duyulan hastalar için bağışlanabilir. Biz bu şekilde bağışları arttırmalıyız" diye konuştu. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Ömer Özkan, dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Özkan, "Sizi en çok heyecanlandıran nakil hangisiydi?" sorusu üzerine, "Tabi ki yüz tam yüz nakliydi. Çünkü ikincisini daha yapmadım" dedi.
Konferansın sonunda Kaymakam Işık ve Belediye Başkanı Çetinkaya, günün anısına Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç Dr. Dr. Özlenen Özkan'a çeşitli hediyeler verdi.