Serik’te Bin 486 büyükbaş hayvan işletmesinde yaklaşık 12 Bin büyükbaş hayvana aşı uygulanacak.

Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, hayvanlardaki şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşının, bu yıl Bakanlık tarafından ilk kez 3'e çıkarıldığını belirterek; “İlk aşı dozunu Baskın Aşılama Programı kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde arasında uygulayacağız.” dedi

Boğazkent Mahallesi’nde İsmail Tosunun işletmesinde Şap aşılamaları ve güncelleme çalışmalarına katılan Çömezoğlu, konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “Sığır, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan bulaşıcı hastalık şap, bulaştığı takdirde büyük ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Aldığımız tedbirler, titiz koruyucu aşılamalarımız ve üreticilerimizin duyarlılığı nedeniyle ilçemizde hastalık çıkışına rastlamadık.

Kampanya döneminde veteriner hekimlerimizce Serik ilçemizde Bin 486 büyükbaş hayvan işletmesinde yaklaşık 12 Bin büyükbaş hayvana aşı uygulanacak. Bunun yanında işletmelerde bulunan ve bulunmayan hayvanlar kontrol edilerek güncelleme yapılacak ve yeni doğan buzağılara da küpe takılacak.

Büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde şap aşılama şartı arandığını ve yeni doğan buzağı desteklemelerinden işletme sahibinin yararlanabilmesi için şap aşılaması şartı da aranacaktır.” 

Çömezoğlu, şap hastalığına karşı mücadelenin tüm ülkede olduğu gibi İlçemizde de yıl boyu hız kesmeden devam edeceğinin altını çizerek; “Bu mücadele kapsamında, 15 Nisan-15 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan ilkbahar döneminde, 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihlerini kapsayan sonbahar döneminde büyükbaş hayvanlara şap aşısı uygulayacağız. "Baskın Aşılama Programı" kapsamındaki aşılardan bedel alınmayacaktır.” Dedi.

Haber: Osman Türkçe

Tarım (3)Tarım (1)Tarım (2)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN