UZMANLAR, ayak bileği sakatlanmalarının, özellikle sporcularda ve bazı spor dallarında sıklıkla görülen sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Murat Baloğlu, daha sık sporcularda görülen ayak bileği yaralanmaları ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Spor ile ilişkili hastalıkların travmatik sorunlar, aşırı kullanım hastalıkları ve dejeneratif değişiklikler olarak 3 ana grupta toplanabildiğini söyleyen Murat Baloğlu, "Sporcularda en sık ayak ve ayak bileği bölgesinde bağ yaralanmaları ve kıkırdak sorunları ile karşılaşılmaktadır. Görülen bu ayak ve ayak bileği bağ sorunları genellikle bir travma ile ilişkilendirilir. Tüm ortopedik aciller arasında en sık görülen yaralanma olan ayak bileği burkulması da bir bağ yaralanmasıdır. Ayak bileği dışında kalan bağ sorunlarına ise nadir rastlanır" dedi.

 

AKUT BURKULMA İHMAL EDİLMEMELİ

Akut ayak bileği burkulmalarının en sık karşılaşılan problemler arasında yer aldığını kaydeden Baloğlu," Her gün, 10 bin kişiden 7’sinde ayak bileğinde burkulma tipi yaralanma olduğu tahmin edilmektedir. Bazı spor dallarında ayak bileği yaralanmalarına sık rastlanır. Basketbolda tüm yaralanmaların yüzde 45’i, voleybolda yüzde 25’i ve futbolda yüzde 31’i ayak bileğinde görülür. Önemsenmeyen burkulmaların sonrasında yüzde 10’a varan oranda ağrı, şişlik ve boşalma hissi gibi şikayetler devam eder. Dolayısıyla ayak burkulmaları kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir uzman tarafından verilen tedavi uygulanmalıdır" diye konuştu.

 

BAĞ YARALANMASI EVRELERE GÖRE TEDAVİ EDİLİR

 

Akut dış yan bağ yaralanmalarında tedavinin amacının hastayı olabildiğince kısa sürede eski aktivite düzeyine döndürmek olduğunu belirten Baloğlu, "Tedavide; yaralanmanın tüm evreleri için eklem istirahate alınır, bandajlama ve eklemin yükseltilmesi uygulamaları yapılır. Evre 1’deki hastalar ilk gün yarı sert bileklikle günlük aktivitelerine dönebilir. Evre 2 ve 3’teki hastaların yere basmasına 3, 4'üncü günde yapılacak ilk kontrolden sonra ve yarı sert bileklikle izin verilebilir. Hastaların çoğunluğu uygulanan tedavi sonrasında 1 hafta içinde rahat yürüyebilir hale gelmektedir" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi