BATI Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 91. Kuruluş Yıl Dönümü ve Enstitü Emeklilerine Vefa Etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Vali Hulusi Şahin, 90 yıllık mazisiyle BATEM'de büyük emeklelerle büyük mesafeler kat edildiğine vurgu yaptı.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BATEM) 91. Kuruşuş Yıl Dönümü Enstitü Emeklilerine Vefa Etkinliği ile kutlandı. BATEM Aksu yerleşkesinde gerçekleşen törene, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Aksu Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Tarım Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, tarım sektörü temsilcileri, enstitü personeli ve emeklileri katıldı. Programda enstitüden emekli olduktan sonra hayatını kaybedenler dualarla anıldı.

Etkinlikte konuşan Vali Şahin, Cumhuriyet'in kurucu iradesinin aklıyla BATEM gibi büyük enstitülerin kurulduğuna dikkat çekti. Cumhuriyet tarihi boyunca tarımsal üretiminin artırılması ve daha nitelikli hale getirilmesi için yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

DÜNYA NÜFUSU 100 YILDA 8 KATINA ÇIKTI

Dünya tarihinde Sanayi Devrimi'nin vurgulandığını ifade eden Vali Şahin "Ancak Sanayi Devrimi kendi içinde tarım devrimini de barındırdı. Aksi takdirde o dönemde yaşanan büyük nüfus artışını mevcut üretim doyuramazdı. Dünya nüfusu 20. yüzyılda 1 milyara çıktı, bugün 8 milyar. İnsanlık tarihi boyunca 4-5 bin yılda 1 milyara ulaşan insanlık, sadece son 100 yılda 8 milyara ulaştı. 8 katına çıktı. Bu nüfusu beslemeniz lazım. Bu nüfus eskiden sadece hububatla bir şekilde besleniyordu ancak artık beklentiler ve talepler de değişti" dedi.

90 MİLYONU BESLİYOR, İHRACAT YAPIYORUZ

Cumhuriyet kurulduğunda Türkiye'nin 13 milyonluk bir ülke olduğuna dikkati çeken Vali Şahin şöyle konuştu: "Savaşlarla kırılmış, nüfus olarak düşmüş, sanayi olmayan bir ülkeydi Türkiye. Tarım vardı ama tarımı da son derece elverişsiz yapıyordu. Bugün geldiğimiz noktada 90 milyonu besliyoruz. 13 milyondan 90 milyona çıktık. Burada sadece bir besleme yapmıyoruz, hatta ciddi bir tarımsal üretimle ihracat da yapıyoruz. Antalya özelinde konuşacak olursak 1.2 milyar dolar ihracatımız var. Antalya eskiden sıtmadan kırılan bir memleketti. Bataklıklarla arazilerin büyük bir çoğunluğu kullanılamıyordu. Öncelikle bu alanlar ıslah edilip tarıma kazandırılmasıyla birlikte önemli mesafe kat ettik. Bugün Dünya'da Antalya olarak tarım sektöründe söz sahibiyiz. Bunu da bu enstitü ve benzeri kuruşuşların emeklerine borçluyuz. 90 yıllık mazisi olan bu enstitüler ve benzeri kuruluşlar büyük emeklerle bugünlere gelmiştir. Büyük fedakarlıklar yapılmıştır, onların canlı tanıkları buradaki mensuplarımız."

Programın ardından Vali Şahin, Tıbbı Aromatik Bitkiler Laboratuvarı'nı inceleyip yetkillerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. (DHA)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN