Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, kentte doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini, vatandaşların evlerini ısıtmak için daha düşük maliyetli olan doğalgaz sobasını tercih etmelerini önerdi.
Makine Mühendisleri Odası tarafından hava kirliliğine dikkati çekmek amacıyla gerçekleştirilen 'Hava Kalitesi Yaşam Kalitesi' adlı proje kapsamında 'Antalyalılar Havasına Sahip Çıkıyor' konulu panel gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Altıparmak, Antalya'nın 2011-2012 kış sezonunda 70 mikrogram metreküp partiküler madde ile Türkiye'de 14'üncü sırada, 7 mikrogram metreküp kükürtdioksit değeriyle 12'nci sırada yer aldığını ifade etti.
Vali Altıparmak, Antalya'nın hava temizliği kalitesinde Türkiye sıralamasındaki yerinin Afyonkarahisar, Siirt, Gaziantep, Edirne, Muğla ve Aydın gibi illerden daha iyi durumda olduğunu dile getirdi. Hava temizliği kalitesini artırmayı amaçladıklarını anlatan Vali Altıparmak, Antalya'nın Türkiye'de yaşanması arzu edilen 2'nci il olduğunu vurguladı. Vali Altıparmak, hava kirliliğinde Antalya'nın sınır değeri aşmadığını ifade etti.
Hava kirliliği konusunda en çok ucuz kömür kullanıldığı yönünde şikayetler geldiğini dile getiren Vali Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan analizlerde geçen yıl denetlenen 37 milyon 345 bin 660 kilogram kömürün yüzde 11'inin il dışına çıkarıldığını ifade etti. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ucuz kömür dağıtıldığı yönündeki iddialara tepki gösteren Vali Altıparmak, vatandaşa dağıtılan kömürün 1 gramının dahi standartlara aykırı olmadığını belirtti.
Antalya'da soba kullanma alışkanlığı olmadığını, vatandaşların genellikle odun yakmayı tercih ettiğini aktaran Altıparmak, ucuz kömür olarak tabir edilen 5 bin 500 kalorilik kömürün kullanılması halinde kirliliğin daha az olacağına dikkati çekti. Vali Altıparmak, kaçak kömür kullanımını engellemek amacıyla da denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.
Hava temizliği kalitesini artırmak amacıyla alınan önlemleri anlatan Vali Altıparmak, trafikteki yoğunluktan dolayı kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla geçen yıl egzoz emisyon ölçümleri standart olmayan, egzoz gürültüsü yapan, cam filmi, aksesuar, süs kurallara uymayan 2 bin 546 araca ceza kesildiğini söyledi.
Evlerde ve iş yerlerinde elektrik sistemli kullanımın yaygın olduğunu ve elektrikle tüm kentin ısıtma ihtiyacının karşılanamayacağını belirten Vali Altıparmak, doğaya zarar vermeden HES'in yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Güneş enerjisi ya da alternatif enerji kaynaklarının hızla yaygınlaştırılmasının kirliliğin en aza indirilmesi için gerektiğini kaydeden Altıparmak, Antalya'da doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Anadolu'nun küçük bir şehrinde doğalgazın hızla yaygınlaştığını aktaran Vali Altıparmak, şöyle konuştu:Doğalgaz kullanımı ocak, şofben yakıtında maliyeti 3'te 1'e düşürüyor. Sistem pahalı ise şofben ya da ocağa doğalgaz bağlandığı gibi basit bir sobayla da evi ısıtmak mümkün. Doğal gaz sobasının evi ısıtmayı yeteceğini düşünüyorum. Doğalgaz sobasının maliyeti de çok düşük.
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Antalya'da hava kirliliğinin en aza indirilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de hava kirliliğinin önlenmesi için yapılan çalışmaları anlattı.
Panele konuşmacı olarak katılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürü Serdar Şahin, Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehtap Türkay, Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ayça Erdem, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ceyla Cengel, MMO temsilcisi Mustafa Karaman ile TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu Baykal, hava kirliliğinin nedenleri ve önlenmesi amacıyla yapılması gerekenler tartıştı.