Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nihat Kanburun, dekanlığa bildirdiği yoklama tutanağında devamsızlığı bulunan öğrencilerin sınava alınmayacağı haberi öğrencileri eyleme yöneltti. Sınava giremeyecekleri için okulları uzayacak olan öğrenciler dekanlığa siyah çelenk bırakarak, daha önce devamsızlıkla ilgili bir sorunun olmadığını, ancak dekanlık ve hoca arasındaki çekişmeden dolayı mağdur olduklarını iddia etti.
AÜ Hukuk Fakültesinde Ceza Genel, Ceza Özel ve Ceza Muhakeme derslerine giren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nihat Kanbur, devamsızlığı olan öğrencileri dekanlığa bildirdi. Dekanlıkta kendilerine gelen listede devamsızlığı bulunan öğrencilerin 1 hafta sonra yapılacak final sınavlarına giremeyeceği yönünde bildiri yayınladı. Duruma tepki gösteren öğrenciler, Hukuk Fakültesi binası önünde toplanarak eylem yaptı. Alkışlar ve ıslıklarla dekanlığı protesto eden öğrenciler, fakülte binasının kapısına siyah çelenk bıraktı. Burada grup adına açıklama yapan dördüncü sınıf öğrencisi Bilal Ayaz, hocalar arasında yaşanan türlü çekişmelerin ortaya çıktığını savundu. Okul yönetimin keyfi uygulamalar yaptığını iddia eden Ayaz, bu nedenle bazı arkadaşlarının okulunun uzayacağını iddia etti. Bu sorunlarının giderilmesi için dekanla görüşmek istediklerini, ancak olumsuz cevap aldıklarını ileri süren Ayaz, Hukuk Fakültesi yönetiminin adaleti sadece kağıt üzerinde araması adaletin temeli olan hakkaniyet düşüncesinin ve vicdan muhasebesinin yapılmaması biz hukuk öğrencilerini düşündürmektedir. Bu davranışlara son verilmesini istiyoruz. dedi. 4 yıl boyunca derslerde yoklama alınmadığını iddia eden Ayaz, 4 yıl boyunca yoklama alınmayan derslerden sınavlara bir hafta kala yoklama alınacağı söylenmesi nedeniyle arkadaşlarının mağdur olması söz konusu. Çoğu hoca yoklama almadı ve sadece bir yoklama alındı. ifadelerini kullandı. Diğer öğrenciler de, sene başında hocalarının yoklama alınmayacağını söylediğini öne sürdü.
Üniversitede Bu Kadar Sıkı Yoklama Alınmasına Karşıyım
Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Altunkaya da, konuyla ilgili olarak soruları cevapladı. Akdeniz Üniversitesi Sınav Yönetmeliği 29. Maddesinde derslere devam hükmünün yer aldığını belirten Doç. Dr. Altunkaya, Bir dersten ve uygulamadan bir öğrencinin teorik derslerin an az yüzde 70ine devam zorunluluğu vardır. Akademik genel kurulda gündeme maddelerinden biri de yoklama konusudur. dedi.
Ancak hukuk fakültelerinde yoklama almanın kalabalıktan dolayı zor olduğunu anlatan Altunkaya, ortalama 200 öğrencinin olduğunu, bunların tek tek imzalarını almak, kimliklerini kontrol etmenin uzun sürdüğünü kaydetti. Hukuk fakültelerinde teamül olarak yoklama sıkı tutulmadığını, kararın hocalara bırakıldığını ifade eden Altunlaya, Hocalar da kendilerine göre bunu yaparlar. Akademik kurulda bunu konuşup bazı hocalar sıkı bir şekilde yoklama alıp bazılarının almaması bir ikililiğe neden olduğu için bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ediyoruz. Öğrencilerin mağduriyetini de önlemek maksadında. Hocalara sen niye yoklama almadın? Nasıl uyguladın? diye yaklaşımda bulunmuyor. şeklinde konuştu.
Üniversitelerde bu şekilde bir devam istenmesi yoklamanın çok sıkı tutulması akademik olarak karşı olduğunu belirten Altunkaya, Üniversitede bu kadar sıkı devamının uygulanmaması özellikle hukuk fakültesinde karşıyım. Buraya gelen öğrenci ne zaman hangi derse gireceğini bilecek durumdadır. Bir yönetmelik vardır ve buna uymak zorundayız. Öğrenciler bize başvurun bizde hocaya başvuralım. ifadelerini kullandı.
Bilal Ayaz, eylemin ardından Akdeniz Üniversitesi rektörlüğünden kendilerine derslerle ilgili sorunun halledileceğini yönünde bilgi geldiğini iddia etti.