ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Mevsimsel faktörlerin olumsuz etkilerini kabul etmekle birlikte, tarım sektöründe küçülmeyi anlamak mümkün değil. Uzun bir süredir tarımda büyüme çok zayıf seyrediyor. Son 20 yılda Türkiye ekonomisi yüzde 180 büyürken, tarımda büyüme sadece yüzde 66 olmuştur. Türkiye’nin enflasyondan sonra en önemli ekonomik sorunu tarımsal üretimdir” dedi.

ATSO'nun mart ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde konuşan Ahmet Öztürk, Rusya’da yaşanan saldırıda hayatını kaybedenleri anarken 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde aday olanlara başarılar diledi. Gündem maddelerinin okunmasının ardından mecliste sektörel konular görüşüldü.

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Bahar, kadınların iş hayatındaki istihdama verdikleri önemi anlattı. Konuşmasının devamında Antalya’yı sağlık turizminin başkenti yapmak istediklerini belirten Bahar, “Antalya’nın Türkiye’nin yatak kapasitesindeki payı yüzde 33'tür. Buna paralel olarak ülkemize gelen her 3 turistten 1’i şehrimize gelmektedir. 2023’te dünyanın en fazla yabancı ziyaretçi çeken şehirleri arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, Antalyamız Londra ve Dubai’den sonra 4’üncü sırada gelmektedir. 2024 turizm açısından daha iyi bir yıl olacak. Yabancı ziyaretçi sayısının 2 milyona yakın artışla 18 milyon kişiye ulaşmasını bekliyoruz. Dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü şehiriz ama mevcut büyümemizi sürdürebilirsek önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda yer alacağız. Turizmde sezonun erken başlayacak olması, bu yılın iyi geçeceğinin bir göstergesi. Ön rezervasyonlar gayet yüksek bir oranda ilerliyor” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNDE KÜÇÜLME

Almanya ve Rusya’daki turizm fuarlarında Antalya’ya gelen turist sayısını artırmak için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Bahar, “Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 4, yıl genelinde yüzde 4,5 büyüdü. Tarım sektörünün daralmış olması bizi düşündürdü. Mevsimsel faktörlerin olumsuz etkilerini kabul etmekle birlikte, tarım sektöründe küçülmeyi anlamak mümkün değil. Uzun bir süredir tarımda büyüme çok zayıf seyrediyor. Son 20 yılda Türkiye ekonomisi yüzde 180 büyürken, tarımda büyüme sadece yüzde 66 olmuştur. Türkiye’nin enflasyondan sonra en önemli ekonomik sorunu tarımsal üretim. Bu nedenle tarımsal üretimi ve tarım ekonomisini daha fazla gündemde tutmak gerekiyor. Bu ülkede bir tarım reformu yapılacaksa, Antalya olarak bu konuda öncü ve en çok desteği alan şehir olmalıyız” diye konuştu.

‘EKİM AYINDA FAİZ VE ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ’

Antalya’nın iş dünyasının enflasyonla mücadeleden başarı ile çıkması için üretim ve tüketim dengesinin yeniden kurulması gerektiğini belirten Bahar, “Para Politikası Kurulu gösterge faizini yüzde 50’ye çıkardı. Merkez Bankası çok yerinde ve cesur bir adım attı. Seçim öncesi bir dönemde atılan bu cesur adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye 2021’in eylülünden, geçen yılki seçimlere kadar farklı bir ekonomi politikası uyguladı. Faizler enflasyonun altına çekildi. Yok inmez dedik, daha da indirildi. Sonuçta kur patladı, enflasyon uçuşa geçti. İç tüketim ülke ekonomisine zarar verecek ölçüde büyüdü. 2023 ortasından bu yana rasyonel politikalara dönüş ile enflasyonu dizginlemek ve TL’deki değer kaybını yavaşlatmak için yeniden faiz artırımları başladı. Ancak enflasyonun düşüşü, çıkışından çok daha yavaş olur. Ekim ayında faiz ve enflasyonda düşüş bekliyoruz” dedi.

‘EN İYİ HİZMETLERİ YAPACAK ADAYIN KAZANMASINI İSTİYORUZ’

Yerel seçimlerle ilgili konuşan Bahar, “Şehirlerimizde kim en büyük hizmeti yapacaksa o adayın başarı kazanmasını umuyoruz. Antalya için öncelikle 2 milyon 700 bin hemşehrimize sonra da şehrimizi ziyaret eden hem yerli hem yabancı misafirlerimize en iyi hizmetleri yapacak adayın kazanmasını istiyoruz. Turizmde, hem potansiyel sahibi olduğumuz diğer alanlarda gücümüzü artırmak için birlikte çalışmak için buradayız. 1 Nisan itibariyle kendimize, odamıza biçtiğimiz rol şehrin en önemli ihtiyacı olan birlik ve beraberliktir. 1 Nisan itibariyle şehrimizde seçilmiş tüm başkanlarımızın yanına gidip şehrin barış elçisi, proje köprüsü ve birlik ve beraberliğin teminatı olduğumuzu söyleyeceğiz. Kendimize 1 Nisan itibariyle biçtiğimiz rol budur” diye konuştu.

İhracatın Yüzde 61'i Tarım Sektöründen İhracatın Yüzde 61'i Tarım Sektöründen

Söz isteyen meclis üyesi Ali Yılmaz, Bahar’ın faiz artırımını doğru bulduğunu belirtmesini eleştirerek Antalya ekonomisi için faiz artırımının doğru olmadığını söyledi. 

Meclis toplantısının ardından meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri iftar programında bir araya geldi.  DHA

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN