BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şubat ayında bölge ihracatının yüzde 3,9 gerileme ile 204 milyon dolar, yılın ilk iki ayında ise yüzde 1 düşüşle 422 milyon dolarlık 140 ülkeye ihracat yapıldığını açıkladı.

Antalya, Burdur ve Isparta illerinden Şubat ayı ve Ocak-Şubat toplam ihracat verileri belli oldu. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şubat ayı ihracatının yüzde 3,9 oranında düşüşle 204 milyon 967 bin dolar olurken, iki aylık ihracatın ise yüzde 1 oranında gerilemeyle 422 milyon 733 bin dolar olduğunu açıkladı. Bölge ihracatında yaşanan düşüşü yaş meyve sebze sektörünün tetiklediğini belirten Çavuşoğlu, iki aylık dönemde Batı Akdeniz'den 140 ülke ve bölgeye 1434 firmanın ihracat yaptığını söyledi. Çavuşoğlu, en fazla ihracat gerçekleştiren firma sayısının 425 firma ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yer aldığını da kaydetti.

İKLİMLENDİRMEDE REKOR ARTIŞ

Şubat ayında yaş meyve sebze sektörünün ihracatında kayıp yaşanırken, diğer sektörlerin ihracatını artırma başarısını gösterdiğini anlatan Çavuşoğlu, “Özellikle iklimlendirme sektörü ihracatını 3,7 milyon dolardan 8 milyon dolara çıkartarak, yüzde 100'ün üzerinde bir artış kaydetti. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri yüzde 10'un üzerinde ihracat artışı gerçekleştirdi. İlk beş sektörün dışında yer alan diğer sektörlerimizin toplam ihracatı da artış gösterdi" dedi.

ALMANYA, RUSYA VE ÇİN KAYBI

Şubat ayında bölge için büyük önem taşıyan Rusya ve Almanya pazarında kayıplar yaşandığına dikkati çeken Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Bölgemiz açısından büyük önem taşıyan bir diğer pazarımız olan Çin pazarı bu defa listeye giremedi. Şubat ayında Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 1111 firmamız 127 ülke ve bölgeye ürünlerimizi gönderdi" diye konuştu.

YAŞ MEYVE SEBZEDE DÜŞÜŞ OLDU

Yılın iki ayı ihracatında da sadece yaş meyve sebze sektörünün gerilediğini açıklayan Çavuşoğlu, artış yaşanan diğer sektörleri şöyle sıraladı: “Öte yandan doğaltaş ağırlıklı maden ve metaller, ağaç ve orman ürünleri sektörlerimizin ihracatlarındaki artış ise yüzde 20'ye yaklaştı. Listede yer almayan iklimlendirme sektörü ihracatını yüzde 50'ye yaklaşan artışla 8,7 milyon dolardan 13 milyon dolara yükseltti. Su ürünleri sektörümüz ise 2,7 milyon dolardan 6,8 milyon dolara yükselterek, yüzde 154'lük bir artışa imza attı."

İHRACATIN LİDERİ ÇİN

Bölgeden en fazla ihracatın 32,9 milyon dolarla Çin'e yapıldığını belirten Başkan Çavuşoğlu, sırasıyla Almanya, Rusya, Ukrayna ve Romanya'nın takip ettiğini söyledi. Özellikle 6'ncı sıradaki ABD'ye gerçekleşen ihracatın yüzde 52,2 oranında artışla 13 milyon dolardan 19,9 milyon dolara yükseldiğini belirten Çavuşoğlu, “Sekizinci Bulgaristan'a ise ihracatımız yüzde 31 oranında artışla 12,4 milyon dolardan 16,3 milyon dolara yükseldi. 13'üncü sırada bulunan İran'a ise ihracat yüzde 234 oranında artışla 2,6 milyon dolardan 8,7 milyon dolara çıktı. 10'uncu sıradaki Türkmenistan'da ise yüzde 192 oranında artışla 2,5 milyon dolardan 7,5 milyon dolara yükseldi" dedi. 

İHRACATTAKİ SORUNLARI AÇIKLADI

İhracatın bu ay gerileme yaşadığı Almanya ve Rusya pazarında, yapısal sorunların karşılarına çıktığına işaret eden BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şunları söyledi: “İspanya'da üretilen ürünlerin bizden daha uygun fiyatlı olması, Fas, Mısır, Tunus gibi ülkelerin bize karşı fiyat avantajının olması, Almanya ve Avrupa özelinde bu dönemde sorun yaşamamıza neden oldu. Rusya'da yaşanan gerilemenin ise tahsilat sorununun yanı sıra yaş sebze meyve ürünlerinde İran'ın da üretim yapması ve maliyetlerin bizden düşük olması, İran, Azerbaycan ve Özbekistan'da üretimin artması ve bu ülkelerden Rusya'ya nakliye bize göre avantajlı hale geldi. Öte yandan Bulgaristan sınır kapılarında uzun süredir yaşanan sorunlar kontrat iptallerine neden oldu ve Batı Akdeniz'in Avrupa'ya olan ihracatını olumsuz etkiledi. BAİB olarak bölge ihracatını artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve yılsonu hedeflerimizi yakalayacağız." (DHA)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN