18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla Serik’te törenler düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Programı için ilk tören Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Buradaki törene Kaymakam Ahmet Hikmet Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Abdullah Aytekin, İlçe Emniyet Müdürü Suat Esin, İlçe Jandarma Komutanı J. Üsteğmen Ayhan Aktürk, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini Anma Günü ile ilgili ikinci tören ise Serik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda yapıldı. Şehit Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tarafından hazırlanan törene, Kaymakam Ahmet Hikmet Şahin, Belediye Başkan Vekili Ziya Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Abdullah Aytekin, İlçe Emniyet Müdürü Suat Esin, İlçe Jandarma Komutanı J. Üsteğmen Ayhan Aktürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz, şehit ve gazi yakınları, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldılar.

“Atatürk’ü Milletin Geleceğe Ait Vazgeçilmez Önderi Yapmıştır”

Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından Çanakkale Zaferini anlatan sunum gerçekleştirildi. Şehit Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yüksel Hakalmaz günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Hakalmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Tarih boyuncu hiçbir millete nasip olmayan ve yüce Türk milletinin kahraman evlatlarınca yaratılan bir büyük mücadelenin, şairin ifadesiyle, Bedr’in aslanlarının kükrediği ateşten bir imtihandır Çanakkale. Kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şehadete atıldığı bir yerdir Çanakkale.

Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki, bir milletin mücadelesinin önemli bir safhasını teşkil etmiş; Gelibolu’da yarattığı Atatürk’ü milletin geleceğe ait vazgeçilmez önderi yapmıştır. “Ben, size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler, başka komutanlar geçebilir.” İşte Atatürk’ün bu sözü Çanakkale Zaferi’ni yaratan inancın göstergesidir.”

“Türk’ün Ateşten Gömlek Giydiği Var Olma Mücadelesi”

“Bilinmelidir ki! Bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Türk’ün ateşten gömlek giydiği bu var olma mücadelesinde yüce Türk milleti topuyla, tüfeğiyle, kanıyla bayraklaştırmak istediği bağımsızlığı, yılmadan ve fedakarca kazanmıştır. Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Fakat hepimiz tarafından görülebileceği üzere Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulamayan muharebe özelliği göstermiştir.”

“Kahramanlık Destanıdır”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale Savaşlarını benzersiz kılan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerlerini sırtına alarak onu düşman mevziisine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Çanakkale’yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna “ya şehit ol, ya gazi” demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır. Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, böyle bir zaferin gururunu yaşatan, binlerce şehidimizi şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

Konuşma sonrasında Çanakkale Savaşı ile ilgili kısa video gösterimi yapıldı ve Şehit Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşegül Karadayı ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiiri okudu.

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Leyla Kavak, Erdoğan Yılmaz ve Şehit Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış oldukları ‘Bitmeyen Ağıt Çanakkale’ isimli oratoryo izleyenlerce çok beğenildi.

Ödüller Verildi

Programın sonunda ise ödül töreni yapıldı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen ‘Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Resim dalında Gedik İlkokulu’ndan Mehmet Kıvradım, şiir dalında Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’ndan Sıla Çağlar, kompozisyon dalında ise Yunus Emre Anadolu Lisesi’nden Esmehan Gönül 1. oldular. Öğrencilere ödülleri Aksu Kaymakamı ve Serik Kaymakam Vekili Ahmet Hikmet Şahin tarafında verildi.

Resim dalında Cumali İlkokulu’ndan Şule Nur Cirim, şiir dalında Yukan Kocayatak İmam Hatip Ortaokulu’ndan Halil İbrahim Burunsuz, kompozisyon dalında Serik Kız İmam Hatip Lisesinden Ela Su Özgenç 2. oldular. Öğrencilere ödüllerini Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Yıldırım verdi.

Resim dalında Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’ndan Ali Sırkın, şiir dalında Gazi Ortaokulundan Yağmur Yıldırım ve kompozisyon dalında Şehit Hasan Güçlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ayşegül Karadayı 3.’lüğü elde ettiler. Öğrencilere ödülleri Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Abdullah Aytekin tarafında verildi.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi