ANTALYA'da yaşayan Çerkesler, Çerkes sürgünü ve soykırımını 160'ncı yılında andı. Antalya Çerkes Derneği öncülüğünde Attalos Heykeli önünde toplanan Çerkesler, basın açıklaması düzenledi.

Antalya'da yaşayan Çerkesler, Çerkes sürgünü ve soykırımının 160. yılında Attalos Heykeli önünde bir araya geldi. Antalya Çerkes Derneği adına konuşan derneğin yönetim kurulu başkanı Şevval Cankat, Çarlık Rusyası'na karşı 101 yıl süren özgürlük savaşını kaybettiklerini, tarihi vatanları Çerkesya'dan sürgün edildiklerini ve nüfuslarının yüzde 90'ını soykırım ve sürgüne kurban verdiklerini belirtti. Cankat, Rusya Federasyonu'nun Çerkes Soykırımı'nı tanımamaya ve sonuçlarını telafi etmemeye devam ettiğini, bu nedenle Çerkeslerin varlığının tehdit altında olduğunu ifade etti.

'İNTİKAM DEĞİL, GELECEĞİMİZİ İSTİYORUZ!'

Şevval Cankat, "Biz Çerkesler Çerkesya'nın yerli halkıyız. Dilimiz, kültürümüz, gelenek göreneklerimiz ve yaşam biçimimiz Çerkesya'da yaşadığımız binlerce yıl içinde şekillendi. Vatanımız Çerkesya'nın ve Çerkes ulusunun ortaya çıktığı tarihsel oluşum sürecinde, yüzlerce yıl, saldırganlara karşı özgürlüğümüzü ve bizi Çerkes yapan değerlerimizi korumak zorunda kaldık. Bedeller ödedik. Fakat Rusya İmparatorluğu'nun yayılmacı- emperyalist politikaları 19. Yüzyılın ikinci yarısından sonra halkımız için sonuçları bugün de hala devam eden bir ulusal trajedi oldu. Çarlık Rusyasına karşı yüzyıldan fazla süren özgürlük savaşımızı 21 Mayıs 1864'te kesin olarak kaybettik. Anavatanımız Çerkesya işgal edildi; halkımız kadın, çocuk, yaşlı demeden tarihi vatanımız Çerkesya'dan sürüldü; köylerimiz, ekinlerimiz, bahçelerimiz ateşe verildi; Çerkesya haritalardan silindi. İşte buradayız, tarihi vatanımız Çerkesya'da ve dünyanın her yerindeyiz. Yok olmadık. Haritalardan ve hafızalardan silinmek istedikleri Çerkesya da hafızalarımızda ve kalbimizde yaşıyor. Yeniden tarihi vatanımız Çerkesya'da yaşama özlemimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Bu umudumuzu ve irademizi asla yitirmeyeceğiz" diye konuştu.

Anma etkinliği Cankat'ın basın açıklamasının ardından sona erdi. (DHA)

Kurt: “Suya Yüzde 500 Gibi Zam Söz Konusu Değil” Kurt: “Suya Yüzde 500 Gibi Zam Söz Konusu Değil”

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN