Serik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Ekibi, ‘Çevrenin Genç Sözcüleri Projesi' Kapsamında öğrenciler, atıkları değerlendirerek daha sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor

Serik Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Çevrenin Genç Sözcüleri Proje Ekibi (Hasan Güneri, Mehmet Yılmaz, Fikret Anıl Demirci, Emine Can ve Şerafettin Lafakoz) koordinatörlüğünde, atıkları geri dönüşüm malzemelerine dönüştürülerek hem katkı sağlıyor hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyorlar. Ülkemizdeki ve dünyadaki başarıların, geri dönüşüm kazanımlarının artmasının sonucu olacağı bir kez daha önemini gözler önüne seriyor.

Serik Kız İmam Hatip Lisesi, sadece eğitimde değil, çevresel gelişmeler konusunda da örnek oluyor. Okulun, geri dönüşüm projeleriyle çevre bilincini arttırırken, aynı zamanda atıkların ekonomiye kazandırılmasını da destekliyorlar. Okulun müdürü İsmet Karakaya, "Öğrencilerimiz, çevre bilinci kazanmanın yanı sıra ekonomik fayda sağlayan projelerle de örnek oluyorlar. Bu, gelecekte daha sürdürülebilir bir dünya için büyük bir adımdır." dedi.

Öğrenciler, geri dönüşüm çalışmalarını sergilemek için kurdukları atölyede yoğun bir şekilde çalışıp yaratıcı projelere imza atıyorlar. Atık malzemelerden elde edilen malzemeleri parçalara ayırarak kullanıyorlar. Özellikle plastik atıklarını değerlendiren, renkli çiçekler, heykeller ve geri dönüşümlü mobilyalar gibi ürünler üretiyorlar.

Proje kapsamında Pelin Çubukçu şu bilgileri verdi; “Bu atölyelerdeki esas amaç, çocuğa güçlü iletişim becerileri kazandırmak, teori ve pratiği bir araya getirmek, çocukları soru çözme, konu anlatımı gibi bir eğitim anlayışından farklı; üretim yapmayı, etkileşimi, derinleşmeyi öne çıkaran bir müfredat anlayışına yönelmek, yeteneklerini fark etmesini sağlamaktır.

Atölyelerimiz ortak bir amaç doğrultusunda öğrencilerimizin özellikle elini kullanmasını önemseyen, mesleklerle ilişkilendirilmiş el becerisi olacaktır. Bilmekten çok tasarlamanın, yapmanın, üretmenin ön plana çıkacağı bu atölyeler öğrencilerimizin kendisini, meslekleri, çevresini tanımasına yardımcı olacak. Aynı zamanda atölyeler yeniçağın gerektirdiği problem çözme, eleştirel düşünme, üretkenlik, takım çalışması ve çoklu okuryazarlık becerilerinin kazandırılması için somut mekânlar şeklinde düzenlenmiştir.

Çocukların hayal dünyaları çok geniştir. Duygularını hayallerini oyun oynarken ya da resim yaparak açığa vururlar. Resim çocuklar için kendilerini ifade etme biçimidir. Resim yapmak çocuk üzerinde sağ ve sol beynin birlikte çalışması, konsantrasyon gücü ve öz güveninin artması gibi birçok olumlu etki sağlar.

Öğrencinin yaratıcı yönlerini geliştirir. Öğrencilere gözlemlerini, izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini ifade edebilme yeteneği kazandırır. Öğrenci, performanslarıyla çeşitli sergi ve yarışmalara katılarak özgüven kazanır ve kendini ifade etme imkânı bulur. Hayal dünyasını geliştirir. Ayrıca ince motor kaslarının gelişmesini sağlar.

1. İki boyutlu ve üç boyutlu sanat çalışmaları gerçekleştirilir.

2. Sanat Garajı Eğitimi ile öğrencilere tüm tekniklerde çalışma yapma fırsatı sağlanır.

3. Kil, heykel çalışmalarıyla öğrencinin özgün tasarımlar yapması desteklenir.

4. Ebru çalışması yaparak geleneksel el sanatları tanıtılır.

5. Origami çalışması ile problem çözme becerisi kazandırılır.

6. Her ay bir sanatçı tanıyarak dönemsel ve sanatsal - kültürel alt yapıya sahip olması sağlanır.

7. Kendini ifade edebilmesi için birçok farklı sanatsal teknik ve malzeme kullanılır.

Resim, Ahşap Boyama, Keçe Yapımcılığı, Taş Boyama, Deri İşçiliği, Takı Tasarım, Kumaş Boyama, Ebru, Kumaş Tasarım, Batik, Vitray, Seramik İşçiliği, Kağıt Rölyef Kabartma Sanatı, Etamin İşleme; bu tekniklerin hepsini atölyemizde yapıyoruz.'

Haber: Osman Türkçe