FİNİKE Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, ilçede portakal ağaçlarını söken üreticilere çağrıda bulunarak, “Finikeli üretici ağaç sökerken dünyanın öbür tarafında portakal bulunamıyor. Dünya genelinde yaşanan bu krizi fırsata çevirebilmek için Tarım Bakanlığı'ndan paketleme ve markalaşma desteği istiyoruz" dedi.

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, dünyanın en büyük portakal ihracatçılarından Brezilya'da kötü hava koşulları ve ürün hastalıkları ile ABD Florida'daki kasırga dolayısıyla dünya genelinde yaşanan portakal krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Geyikçi, Finike portakalının markalaşma ve paketleme süreçlerinin geliştirilmesi için destek çağrısında bulundu. Dünya genelinde yaşanan portakal üretim krizinden dolayı özellikle portakal suyu fiyatlarının çok yükseldiğini dile getiren Başkan Geyikçi, “ABD'deki konsantre portakal suyu fiyatlarının geçen yıla göre ikiye katladığını öğrendik. Şu anda yarım kilo konsantre meyve suyu fiyatları neredeyse 5 dolar sevilerine çıkmış durumda. Biz 5 dolara dalında yaklaşık 30 kilo portakal satmaya çalışıyoruz. Dünyanın yaşadığı bu krizi verilecek doğru desteklerle ülkemiz için fırsata çevirmeye hazırız" şeklinde konuştu.

DESTEK TALEBİ

Uluslararası Meyve ve Sebze Suyu Birliği (IFU) Başkanı Kees Cools'un da bu durumu bir kriz gördüğüne yönelik açıklamada bulunduğunu dile getiren Mustafa Geyikçi, “Eğer Tarım Bakanlığımız bizlere paketleme tesis yatırımları ve markalaşma, Ticaret Bakanlığımız da ticaret ataşelikleri vasıtasıyla pazar desteği sağlarsa bu açığı kapatacak üretimi sağlamaya talibiz. Bize destek verilirse önümüzdeki yıl için üretim planlarımızı buna göre çalışabiliriz" ifadelerini kullandı.

FİNİKE'DEKİ PORTAKAL DALINDA KALIYOR

Yaşanan bu krizi basından öğrenmek yerine ülkelerdeki tarım ve ticaret ataşeliklerinden kendilerine bilgi verilmesini istediklerini dile getiren Başkan Geyikçi, “Geçen yıldan bu yana ürünlerimiz dalında kalıyor. Dünyaca ünlü Finike portakalı hak ettiği karşılığı bulmuyor diye açıklamalar yapıyoruz. Eğer ataşelikler vasıtasıyla bu durumdan haberdar olsaydık belki bu sene bile ürünlerimizi dünyanın dört bir yanına ulaştırmak için çalışmalar yapabilirdik. Dünyanın kabul ettiği bu ürünü hak ettiği değere kavuşturmak istiyoruz. Yeterli desteği görürsek Brezilya'nın da ABD'nin de yaşadığı boşluğu doldurmak için hazırız" diye konuştu.

Toker: “Aşure Bereketi, Paylaşmayı Temsil Ediyor” Toker: “Aşure Bereketi, Paylaşmayı Temsil Ediyor”

'ELİMİZDEKİ ÜRÜNÜ PAZARLAYAMIYORUZ'

Dünyanın bu krizden farklı ürün arayışları ile çıkmayı planladığını dile getiren Geyikçi, “Dünya böyle bir ürünün alternatifini ararken biz elimizdeki ürünü pazarlayamıyoruz. Bu konuda bakanlıklarımızın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi büyük iş örgütlerinden de destek bekliyoruz. Finike olarak bu konuda atılacak her adıma ve yapılacak her işbirliğine sonuna kadar hazırız" dedi.

NE OLMUŞTU

New York'taki Intercontinental Exchange'de işlem gören konsantre portakal suyu vadeli işlemleri libre (0,45 kg) başına 4,92 dolara ulaşarak 1 yıl önceki fiyatın iki katına çıkınca dünya genelinde portakal suyu ile ilgili tedarik sıkıntısı yaşanmaya başladı. Uluslararası Meyve ve Sebze Suyu Birliği (IFU) Başkanı Kees Cools, “Bu bir kriz. Büyük donlar ve büyük kasırgalar sırasında bile böyle bir şey görmemiştik" şeklinde açıklamada bulundu. (DHA)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN