2020 yılında üretime başlayan, Türkiye’nin ilk ve tek yüzde 100 yerli Etil-Butil Asetat üreticisi ADOKİM Kimya San. ve Tic. A.Ş., faaliyetinin ikinci yılında İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2021 Yılı Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına girme başarısını gösterdi. ADO grup bu başarısıyla ADOPEN ve ADOKİM ile birlikte İSO listesinde iki şirketiyle yer almış oldu.

İkinci üretim yılında İSO ikinci 500 sanayi kuruluşu listesine 427’nci sıradan ilk kez giriş yapan ADOKİM, Mustafa Sak ve Talip Küner ortaklığınca 2019 yılında kuruldu.

2020 yılı Mart ayında üretime geçen ADOKİM, birçok sektörde hammadde olarak kullanılan etil ve butil asetat için yurtdışı bağımlılığını sona erdirdi. İkinci 500 Büyük Sanayi kuruluşu arasında yer alan ADOKİM’in 2021 yılında üretimden satışı 506,1 milyon TL olarak gerçekleşti.

ADOKİM’in üretim kapasitesinin ülke ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayabilecek kapasitede olduğunu bildiren Mustafa Sak, “Çok önem verdiğimiz dışa bağımlılığın azaltılması yönündeki yatırımlarımızı devam ettireceğiz. ADOKİM kısa sürede önemli bir hammadde ihtiyacını karşılar duruma geldi. Bununla çok gurur duyuyoruz” dedi.

ADOKİM ortağı Talip Küner, ADOKİM olarak ülkemizin önemli bir gereksinimini karşıladıklarını belirterek şöyle konuştu: “Kısa sürede bu başarıya ulaşmaktan dolayı çok mutluyuz. Tek başımıza ülkemizin etil ve butil asetat gereksiniminin yüzde 60’tan fazlasını karşılayabiliyoruz. Ayrıca ihracat da gerçekleştiriyoruz. Döviz kazandırıcı yatırımlarımıza devam etmeliyiz ve edeceğiz. İhracatımızı ne kadar arttırırsak, dışa bağımlılığı ne kadar azaltırsak ülkemizin ekonomik koşullarını yükseltmiş oluruz.” DHA

Editör: Haber Merkezi