ANTALYA'da gerçekleştirilen 'Türkiye ve Rusya Yeni İşbirliği Ufukları' toplantısında konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Bu yılın ilk beş ayında 56 ülkeden 451 yabancı sermayeli şirket kuruluşu gerçekleştirdik. Mayıs ayında kurulan şirketlerimizin dörtte birini yabancı sermayeli şirketler oluşturdu" dedi.

ATSO ve Rusya'da yayın yapan Kommersant Gazetesi tarafından Antalya'da 'Türkiye ve Rusya Yeni İşbirliği Ufukları'toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Rusya ve Türkiye'nin önemli sektör temsilcileri katıldı. Toplantı sonrasında sektör temsilcileri arasında ticari görüşmeler gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, toplantının ülkeler arasındaki dostluğu güçlendireceğine, ticaretin artmasına katkıda bulunacağına inandığını söyledi. Çetin, “Rusya Federasyonu'yla dostluğumuzun dünya için önemini İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşması en güzel biçimde göstermiştir. Antalya ve Rusya halkı arasındaki ilişkiler ise artık son derece özel bir boyuta geçmiştir. İlimizde on binlerce Rusya kökenli Antalyalı yaşamaktadır ve biz bu komşuluk ilişkisinden son derece memnunuz" dedi.

ANTALYA'DAN 160 MİLYON DOLAR İHRACAT

Rusya'nın dış ticarette Türkiye'nin en önemli ortaklarından biri olduğunu belirten Çetin, “Odamızın 5 binden fazla yabancı sermayeli üyesinin beşte biri Rusya menşeilidir. Turizmden yat üretimine birçok sektörde Rus iş insanlarının üyemiz olması da bizim için ayrı bir değerdir. Antalya olarak Rusya'ya ihracatımız geçen yıl 160 milyon dolar olarak görünse de diğer iller üzerinden yaptığımız ihracatla bu rakam daha yüksektir" diye konuştu.

5 AYDA 56 ÜLKEDEN 451 YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET

Son dönemde Antalya'da yabancı sermayeli şirketlerin sayısının arttığını söyleyen Çetin, “Global bir turizm destinasyonu olan Antalya hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Son dönemde Antalya'da yabancı sermayeli şirket kuruluşları ve Antalya'ya yerleşmek isteyen yabancıların konut alımları hızla artmaktadır. Bu yılın ilk beş ayında 56 ülkeden 451 yabancı sermayeli şirket kuruluşu gerçekleştirdik. Mayıs ayında kurulan şirketlerimizin dörtte birini yabancı sermayeli şirketler oluşturdu" dedi.

HER ÜÇ KONUTTAN BİRİ YABANCILARA

Antalya'nın konut sektöründe de cazibesini koruduğunu belirten Çetin, “Haziran ayında ilimizde satılan her üç konutun birini yabancı ülke vatandaşları, ilk sırada da Rusya Federasyonu vatandaşları olan komşularımız aldı. Artık bu güçlü temel üzerinde yeni iş birliklerini, ticaret ve yatırım fırsatlarını konuşmalıyız. Firmalarımız açısından özellikle Rus perakende pazarının ilgi çekici bulunduğunu biliyoruz" diye konuştu.

'TÜRK VE RUS MERKEZ BANKALARI KUR İÇİN GÖRÜŞÜYOR'

Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, “Rusya ve batı arasındaki sorunlar uzun sürecek gibi gözüküyor. Planlarımızı uzun vadeli yapmamız gerekiyor. Buna bir fırsat demek hoş olmaz. Savaşın fırsatçılığı olmaz. Antalya, Ruslar için çok özel bir yer. Önümüzde zor bir süreç var. Batının yaptırımlarıyla politik bir arıza çıkmaz ise bu işin içini doldururuz. İşin içini doldurmak için de hükümetlere çok büyük görevler düşüyor. Merkez bankaları Türk Lirası ve Ruble ile ilgili çok yoğun görüşüyor. Kur ayarlarıyla ilgili iki tarafın merkez bankası ciddi bir bütçe ayıracak ve kur kayıplarını önleyecek gibi duruyor. Ağustos sonu gibi bitecek gibi duruyor" dedi.

Toplantıda konuşan Kommersant Temsilcisi Mutlu Güngör, Rusya'da büyüyen Türk şirketleri olduğunu ve bir sonraki toplantının Moskova'da yapılacağını söyledi. Toplantı yurtdışından gelen sektör temsilcilerinin konuşmalarıyla ve ikili görüşmelerle devam etti. DHA

Editör: Haber Merkezi