Yunus Emre Anadolu Lisesi ‘Çevrenin Genç Sözcüleri’ projesi kapsamında Belek’te temizlik yaparak; ‘Sadece Turist Değil, Dünya Vatandaşıyız’ dediler.

Çevrenin Genç Sözcüleri isimli projeyi yürüten Yunus Emre Anadolu Lisesi proje ekibi çevre bilincini geliştirmeyi hedefliyor.

Yunus Emre Anadolu Lisesi Çevrenin Genç Sözcüleri proje yöneticileri konu ile ilgili şu bilgileri verdiler; “Yunus Emre Anadolu Lisesi olarak ‘Çevrenin Genç Sözcüleri’ kapsamında Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden Belek Turizm Bölgesi'ndeydik. Belek'te yüzden fazla otel bulunmaktadır. Özellikle turizm sezonunda artan turist sayısı turizm baskısı oluşturmakta ve çevre kirliliğini artırmaktadır.

Antalya, Türkiye'nin en fazla turist ağırlayan ikinci şehri olmasına rağmen bu turistik faaliyetler çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre 2019 yılında 15 milyon 644 bin 108 turist ziyareti gerçekleştirilerek rekor kırıldı.

Bu doğrultuda, proje ekibi olarak çevremizden başlayarak çevre bilincini geliştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu konuda kolektif çevre bilincini geliştirmek. Geri dönüşümün önemini vurgulayıp, yerel halkın ve turistlerin dikkatini bu konuya çekmektir. Yakın çevremizden başlarsak, uzun vadede bu büyük değişimlere yol açacaktır.”

Satrançta Aspendos Başarısı Satrançta Aspendos Başarısı

Somut Çözüm Önerileri

“Katı atıkların düzenli depolama alanlarına aktarılması. Ziyaretçilerin çevreyi kirletmemesi için gerekli önlemler alınması ve denetimlerin arttırılması. Yetkili kurumlar, kaynak kullanımını kısıtlayarak alternatif çözümler üretmeli. Geri dönüşüm ve depolama yöntemleri konusunda farkındalığın arttırılması ve bu yöntemleri kullanmaya teşvik edilmesi. Birçok geri dönüşüm yöntemi varken, işletmecilerin doğaya bırakılan atıklardan faydalanmasının teşvik edilmesi. Terkedilmiş alanların yeniden hayata kazandırılması için restorasyon çalışmalarının yapılması. Otel işletmelerine sıfır atık uygulamalarının tanıtılması ve teşvik edilmesi. Otellerdeki katı atık yönetimi uygulamalarının tamamen ayrıştırılmış ve toplama sistemine geçirilmesi. Tüm oteller bu sistemi benimsemelidir. Gıda atıklarının ayrıştırılarak gübre olarak kullanılması. Fazla gıdaların dağıtılması, Kirleticilerin belirlenmesi ve sıkı denetimlerin yapılması.”

Haber: Osman Türkçe

Yunus Emre (3)Yunus Emre (2)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN