MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Seydi Tahsin Güngör, personel açığını yabancı personel ile çözmeye çalışan konaklama sektörünün çalışma izni müracaatlarının uzun sürede sonuçlandığını belirterek, bunun daha kısa sürede çözülmesi için girişimde bulunduklarını söyledi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat'ın sahip olduğu konaklama sektörü başta olmak üzere buna bağlı olarak yerli ve yabancı turistlere mal ve hizmet satışı gerçekleştiren işletme sayısı ve sektörel çeşitliliği bakımından da oldukça gelişmiş düzeyde olduğunu söyledi. Turizmin bölge ekonomisinin en önemli sektörü olduğunu belirten Başkan Güngör, "Manavgat- Side turizm destinasyonunda 250'si 5 yıldızlı olmak üzere 400'ün üzerinde konaklama tesisi bulunmaktadır. En yoğun sezonda Manavgat'ta yaklaşık 130 bin kişi istihdam edilmektedir. Bunun yaklaşık yüzde 80'i konaklama tesisleri, yiyecek- içecek sektörü ve turizme yönelik çalışan işletmelerde yer almaktadır" dedi.

Manavgat'ta turizm sektörü ve turizme yönelik çalışan işletmelerde yaşanan personel sıkıntısının yabancı personelle çözülmeye çalışıldığını belirten Başkan Güngör, bu personeller için yapılan çalışma izin başvurularının çok uzun sürede sonuçlandığını söyledi. Turizm bölgelerinde yaz aylarının gelmesi ile yoğun bir döneme girildiğinin altını çizen Başkan Güngör, şöyle dedi: "Turizm sezonunun zirve yapacağı haziran, temmuz ve ağustos ayları öncesi yaşanan personel sorunu hem konaklama sektörünü hem de turizme yönelik işletmeleri etkilemektedir. Turizm sektöründe yaşanan istihdam sıkıntısı nedeni ile sektör bu açığı yabancı uyruklu personel istihdamı ile çözmeye çalışıyor. Getirilen yabancı uyruklu personel için yapılan çalışma izni başvuru onay süresinin sonuçlanması çok uzun süre almaktadır. Bazı başvurular da ret ile sonuçlanmaktadır. Bu durum personel açığı yaşayan turizmciyi zor durumda bırakmaktadır."

'TURİZME YÖNELİK ÇALIŞAN KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİNDE DÜZENLEME YAPILMASI ELZEMDİR'

Manavgat- Side turizm destinasyonu ziyaret eden yabancı turistlerin resmi verilere bakıldığında dünyanın birçok farklı ülkesinden geldiğini hatırlatan Başkan Güngör, konaklama tesislerinin yanı sıra turizm merkezlerinde faaliyet gösteren işletmelerin yabancı dil veya diller bilen çalışanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Başkan Güngör, "Almanca, İngilizce gibi dilleri bilen personel sorunu vatandaşlarımız tarafından karşılansa da Lehçe, Felemenkçe, Norveçce, Rusça, Macarca gibi dilleri bilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı personel bulunamamaktadır. Dolayısıyla yabancı uyruklu personel istihdam edilmek zorunda kalmaktadır. Halen yürürlükte olan 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'nun Geçici 1. Maddesi'nin dördüncü fıkrası uyarınca, halen yürürlükte bulunan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nin 13'üncü maddesi uyarınca belirlenen yabancıların çalışma izin taleplerine ilişkin olarak başvuru sahibi iş yerinin karşılaması zorunlu olan değerlendirme kriterlerine göre: bir yabancı uyruklu personel için çalışma izni talep edilen iş yerinde en az 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdamı zorunludur. Bu kriter, bünyesinde 5 personel çalıştırmayan ancak spesifik basit yabancı dil bilen personel ihtiyacı olan yerel işletmelerimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle turizm bölgelerindeki işletmelere özel bu kriterdeki personel çalıştırma şartını kaldırılması ya da sayının değiştirilmesi elzemdir" diye konuştu.

'İLGİLİ MERCİLERE TALEPTE BULUNDUK'

Serik-Akbaş Grup Yolu Güçlendiriliyor Serik-Akbaş Grup Yolu Güçlendiriliyor

Başkan Güngör, "MATSO olarak üyelerimizden gelen talepler üzerine hem konaklama sektöründe yabancı personel çalışma izinlerinde yaşanan gecikmeler ve turizm merkezlerinde faaliyet gösteren işletmelerin yaşadığı yabancı personel sorunlarının TOBB aracılığı ile çözülmesi için ilgili mercilere girişimle bulunduk" dedi. (DHA)

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN