CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, Serik Lisesi'nin kapatılması ve kuyulara konulacağı bildirilen Su Sayaçları konularını, verdiği iki ayrı soru önergesi ile meclise taşıdı.

CHP Antalya Milletvekili Op. Dr. Arif Bulut, TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı dilekçelerle, son günlerde Serik kamuoyunda büyük yankı uyandıran Serik Lisesi'nin kapatılması yönündeki kararı ile ve kuyulara konulacak olan su sayaçlarını sordu.

Milletvekili Bulut, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplandırmasını istediği 2 Ocak 2013 tarihli Serik Lisesi ile ilgili soru önergesinde şunları söyledi;“1968 den beri Antalya İli Serik ilçesinde hizmet veren, her yıl yaklaşık 400 öğrencinin kayıt yaptırdığı, Ülkemize birçok değerli doktorlar, eczacılar, öğretmenler, milletvekili, emniyet müdürü, iş adamı, hukukçular yetiştirmiş Serik İlçesinin ilk Lisesi olan Serik Lisesinin 2013-2014 eğitim öğretim yılında kapatılacağı ve Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesinin, Serik Lisesi binasına taşınarak Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesi olarak devam edeceğine yönelik haberler yerel basında sıkça yer almıştır.Ülkemizin ve ilçemizin genel liselere ihtiyacı olduğunu bilinmektedir. Bu bilgiler neticesinde; İlçedeki tek düz lise olan Serik Lisesi'ne her yıl yaklaşık 400 öğrenci kaydolmaktadır. İlçedeki en çok öğrenciye sahip olan bir liseyi kapatma kararının amacı nedir? Ortaöğretim sonrası liselere giriş sınavında yeteri kadar puan alamayan öğrenciler genel liselere kayıt yaptırmaktadır. Bu okullar kapatıldığında öğrencilerimiz üç yola zorlanmaktadır. Birincisi istemeyerek meslek liselerine, ikincisi ekonomik durumu iyi olanlar özel okullara, üçüncüsü de açık liselere gitmek zorunda kalmaktadırlar. AKP'nin bu zorlamasının amacı nedir?

Serik Lisesi kapandığı takdirde bakanlığınız Lise binasına hangi lise taşınacaktır? Basında da yer aldığı gibi Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesinin Serik Lisesi binasına taşınacağı haberleri doğru mudur?

Halen Serik Lisesin de yaklaşık 1400 öğrenci öğrenimine devam etmektedir. Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesin de ise 300 öğrenci öğrenim görmekte. Eğer Serik Lisesi kapanıp Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesi olarak devam ederse Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesinin öğrenci sayısı tekli eğitim yaptığı takdirde 700 öğrenci öğrenim görmeye başlayacak. Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesinde öğrenim görmekte olan 300 öğrenciyi çıkardığımızda geriye 400 öğrenci kalmaktadır. Serik Lisesinde öğrenim görmekte olan 1400 öğrenciden 400 öğrencimizi Ticaret Lisesine yerleştirdiğimiz zaman geriye kalan 1000 öğrenci eğitimlerine nerede ve hangi lise de devam edecektir?

Eğer Ticaret Lisesi binasının yetersiz olduğunu düşünüyorsanız; 3 ayda 5 katlı okul yapılabiliyor iken, yeni bir okul yaptırılması konusunda gayret sarf ettirilmesi daha doğru olmaz mı?

Türkiye deki bütün İlçeler, İlçelerine Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Tarım Lisesi, Spor Lisesi, Çeşitli Meslek Liseleri kurup sayılarını çoğaltmak isterken, Serik ilçesinde uygulamaya çalıştığınız Serik Lisesini kapatıp yerine Hasan Güçlü Ticaret Meslek Lisesini veya bir başka liseyi diğerinin yerine koyma düşüncesi yanlıştır. Serik İlçesinde Fen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Sosyal Bilimler lisesi, Spor Lisesi gibi okullar bulunmamaktadır. Bu tür okulların bulunmamasından dolayı Serik ilçesinde yaşayan başarılı çocuklarımızın büyük bölümü Antalya, Aksu veya Manavgat ilçelerindeki okullarda öğrenimlerine devam etmektedirler. Bu durum İlçemizin başarı düzeyini olumsuz etkilemektedir. Serik lisesinin arsası da göz önüne alındığında oldukça yeterli arsaya sahip olduğumuz arsa üzerine bu tür okullardan birisini ilçemize kazandırma yönünde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Serik ilçesinde okulların ikisi hariç hepsi ikili eğitim vermektedir. Sabah saat 07.00 da dersler karanlıkta başlıyor, akşam saat 18.00 da karanlıkta bittiği bilinmektedir. Öğrenciler okullarına gidiş, dönüşlerinde korku içinde gidip gelmektedir. Birinin burnu kanarsa sorumlusu sizlersiniz. İlçenin acil olarak birden fazla okula ihtiyacı olduğu bilinmekte iken sizler var olan okulları kapatmaktaki amacınız nedir?”

Su Sayaçları

Bulut, Su Sayaçları hakkında ise Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırmasını istediği 2 Ocak 2013 tarihli önergesinde şu soruları yöneltti; “Yer altı su kuyularına saat takılması için harekete geçen DSİ 01.01.2013 tarihinden itibaren Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi vermeyecektir. Bakanlığınız tarafından mevcut kuyulara 25.02.2013 tarihine kadar ölçüm sistemi takılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama ile çiftçiler kendi sermayesi ve çabası ile kazdığı kuyudan çıkaracağı suyun büyük kısmına para ödeyecektir. DSİ Bölge Müdürlüğünün, tarımsal sulama amacıyla kullanılan sulama kuyularına saat bağlayarak, faydalı ihtiyaç miktarı suyun fazlasından para alacağı anlaşılmaktadır.

1.Yayınlanan yönetmeliğe göre su kuyusu sahiplerinin 13.02. 2013 tarihine kadar ön ödemeli su ve elektrik sayaçlarını takmaları ve belgelerini yenilemeleri istenmektedir. Kuyu sahiplerinden bu belgeleri yenilemek için neler istenecektir?

DSİ kuyulara sayaç bağlayarak faydalı su ihtiyacını nasıl ve hangi yöntemle belirleyecek?

Kuyu sahibi olan yurttaşlarımıza bu belgelerin maliyeti ne olacaktır?

DSİ' de su kuyusu belgelerini yenileme ücreti ne kadardır?

Peşin alınacak olan elektrik parasının kullanılmayan kısmının sonraki yıla devredilememesi ve para iadesi yapılamamasının nedeni nedir?

Tarımsal, sanayi amaçlı ve diğer ihtiyaçlar için kuyulardan çekilecek su miktarı hangi esaslara göre kim belirleyecektir?

Mevsim eğer kurak geçtiği takdir de ek su kullanım hakkı verilecek midir?

Özellikle de çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntılar had safha da iken, yetiştirdikleri ürünlerini satamayıp yollara dökerken, sayaçların takılmasına yönelik yaptırımı ve su sayaçların teminini DSİ Genel Müdürlüğünün yapması daha doğru değil mi? Böyle bir uygulama özellikle de çiftçilerimize büyük destek olmaz mı?”