ANTALYA Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Tarım Çalışma Grubu, tarım sektöründeki sorunların çözümüne ilişkin 6 öneride bulundu.

ANTGİAD Tarım Çalışma Grubu'nun önerileri şöyle:

1. Tarım konusundaki maliyetlerin düşürülmesi ülkemiz için büyük öneme sahiptir, bu konudaki en büyük kalemlerden birisini oluşturan insan kaynağı ve yakıt konularında tarım üreticisinin desteklenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

2. Özellikle Antalya bölgesinde gerek kalifiye gerek vasıfsız işçi konusunda turizm sektörünün cazip olması ve seralardaki çalışma şartlarının ağırlığından dolayı insan kaynağı sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu sorunun çözümü için Tarım Bakanlığı üzerinden il ve ilçe tarım

başkanlıkları altında, doğrudan ve yerel olarak İŞKUR modeline benzer bir yapı kurularak üreticilerin insan kaynağı ile buluşturulmasının, ülke işsizliğine olumlu etki yapacağını ve tarım üretiminin arttırılacağını düşünmekteyiz.

3. Tarım üretiminde çok sayıda problem yaşanmakta ve bu problemler önce çiftçiyi sonra ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Çözümü olan bu problemler hakkında çiftinin yeterli bilgiye sahip olmaması, takibin yeterli oranda yapılamaması ve planlama eksikliklerinin örneğin hortum, dolu gibi doğa olaylarına karşı alınabilecek ekonomik tedbirlerle ilgili, veya sağlık, maliyet, sürdürülebilirlik konularında çiftçinin bilgilendirilmesi, takibi ve sertifikasyonu, konularında tarım bakanlığı başta olmak üzere, il ve ilçe başkanlıklarının aktif rol oynaması.

4. Bölgesel olarak Akdeniz Üniversitesi, İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli bir tarım teknoloji merkezi kurulması, bölgesel ARGE çalışmalarına uygulamalı olarak başlanması ve elde edilen bulgu ve beklenti analizlerinin çiftçi ile açık şekilde paylaşılması.

5. İhracat konusunda, özellikle küçük ölçekli üreticiyi destekleyecek ve ihracat piyasaları, gelecek yıllara ait talep tahminleri, teşvikler ve fiyatlar konusunda bilgilendirecek; aynı zamanda tek başına ihracat yapamayacak küçük ölçekli üreticileri birleştirerek ihracatın önünü açacak tarafsız ve ticarete dahil olmayan, koordinasyon merkezinin kurulması.

6. Ata Tohumu konusunda bölgesel çalışmalara önem verilmesi, çiftçinin bilgilendirilmesi ve gerekli ARGE çalışmalarının başlatılarak gıda terörünün önüne geçilmesi konusunda bölge çapında üretici/tüketici bilgilendirme ve teşvik çalışmalarının önceliklendirilmesi gerekliliği, konularındaki görüşlerimizi ilgili makamların, halkımızın ve bütün paydaşlarımızın dikkatine sunarız." DHA

Editör: Haber Merkezi