Tıbbi aromatik bitkiler sınıfına da giren keçiboynuzu (harnup) konusunda Serik, Antalya ve Türkiye olarak Dünya’da hızla yüksek talep gören bu bitkinin gelecekteki önemini şimdiden görüp bu konuda daha hızlı adımlar atmamız gerekiyor.

Keçiboynuzu tıbbi aromatik bitkiler sınıfına da giren; petrol sanayisinden, boya sanayisine, ilaç sanayisinden, gıda sanayisine, tekstilden, eczacılık, mobilya ve plastik sektörüne kadar birçok alanda çok farklı alanlarda kullanılabilen çok ilginç bir bitki.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, atıl tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi maksadıyla geliştirdiği proje kapsamında Serik'te 4 mahallede 26 vatandaşın atıl arazilerinin keçiboynuzu ekim ile ilgili değerlendirme çalışmaları başlatıldı. Ekim ayında da fidan dikiminin gerçekleştirileceğini belirtiyorlar.

Öncelikle Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerini bu konudaki çalışmaları sebebi ile tebrik ediyorum.

Talep Patlaması Yaşanıyor…

Tarım ve Orman Bakanlığı raporları ile Dünyada ve Türkiye'deki diğer raporlar incelediğimizde özellikle koronavirüs salgını pandemisi ile birlikte dünyada keçiboynuzu gibi aromatik-tıbbi bitkilere büyük bir talep patlaması yaşandığı belirtiliyor.

Bugünkü haberimizde gördüğünüz üzere Tarım Orman Bakanlığı'nın rehberine göre keçiboynuzu çok farklı bitki. Binlerce yıl öncesinden gelen bir kültüre sahip olan keçiboynuzu üretiminde Türkiye Dünyada 4. sırada yer alıyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen keçiboynuzu üretiminde, Portekiz, İtalya ve Fas ülkelerinden sonra Türkiye dünyadaki üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu yapıyor.

İnsan Sağlığına Etkileri…

Akciğer rahatsızlıkları, kalp damar sindirim sistemi, hücrelerin yenilenmesi, enfeksiyonlara karşı etkisi, antibakteriyel etkisi, kemik dostu, antioksidan özellikleri, afrodizyak özellikleri ve diğer birçok özellikleriyle insan sağlığı için çok faydalı olduğu belirtilen keçiboynuzu ile ilgili araştırmalar yoğun bir şekilde sürüyor.

Türkiye Avantajlı…

Ancak ülkemizin bu alanda ilk sıralara yükselme şansı bulunuyor. Çünkü keçiboynuzu kuraklığa dayanıklı bir bitki ve kıraç alanlarda ekilebiliyor. Türkiye’de Akdeniz İklimi yaşanan bölgelerde kullanılamayan araziler bu bitki ile çok verimli bir şekilde değerlendirilebilir.

Serik, Antalya ve Türkiye olarak keçiboynuzu bitkisinin gelecekteki önemini şimdiden görüp bu konuda daha hızlı adımlar atmamız gerekiyor. İlaç sanayinde, insan sağlığında, endüstrinin birçok kolunda, hayvancılık ve gıda sektöründe kullanılabilen keçiboynuzu ile ilgili üniversitelerde yoğun araştırma yapılmasına önem arz ediyor.

Serik ve Bölgemiz Bu Şansı Kaçırmamalı…

Serik bu konuda yüksek potansiyeli değerlendirip atıl vaziyetteki kıraç alanlarda keçiboynuzu ile Türkiye'nin üretim kapasitesini artıran bir bölge olabilir ve üreticilerimiz bundan yararlanabilir. Ama asıl önemli olan tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfına giren keçiboynuzu mutlaka akademik alanda çok yoğun bir şekilde araştırılıp insan sağlığına ve diğer endüstriyel alanlarda kullanılması için bölgemizde Akdeniz Üniversitesi başta olmak üzere, STK’ların, kamu yönetimlerinin ve siyasilerin konuya önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Editör: Haber Merkezi