Kurtuluş Savaşı sırasında haberleşmenin ana direğini oluşturan telgrafın bu önemini belirtmek amacıyla Atatürk, 1922 yılında “Bu savaşı nasıl kazandınız?” diye soran bir gazeteciye gülümseyerek “Telgraf telleriyle.” cevabını vermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nda, Milli Mücadeleye oradan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan 182 yıllık bir Ulu çınar: Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT)

İlk Posta Teşkilatı Tanzimat Fermanı ile yaşanan gelişmelerin sonucu olarak Osmanlı Devletinin tüm halkının ve yabancıların posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Nezaret olarak 23 Ekim 1840 tarihinde kurulmuştur.

Milli Mücadelede büyük hizmetler gören Posta, Telgraf ve Telefon teşkilatı ile ilgili Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle demiştir;

‘Umum Telgrafçılarımızın, Teşebbüsat ve Harekâtı Milliyemize İfa Eyledikleri Fedâkarane Hizmetlerinin Milli Tarihimizde Mühim Mevkii Vardır. Kendilerine Bugün Alenen Teşekkür Etmeği Bir Vazife Borç Addederim.”

İstanbul İşgali ve Ankara’da ‘Posta ve Telgraf Bürosu’ Kurulması

Kemalettin Deniz, Atatürk Ansiklopedisi’nde yazdığı şu satırlar ile Milli Mücadele yıllarındaki PTT’yi anlatır…

“İstanbul’da bulunan Telgraf Merkezi İngilizlerin eline geçmişti. Ankara’da bulunan Mustafa Kemal’e İstanbul’un işgal ediliş haberini İstanbul Telgraf Müdürlüğünde görevli Manastırlı Hamdi Bey gizlice telgraf haber vermiştir. Bu haberleşme, Manastırlı Hamdi Bey’in odası işgal edilinceye kadar sürmüştür. Haberleşmesiz bir kurtuluş savaşının başarılı olamayacağı bilindiği için merkezi Ankara’da bulunan bir “Posta ve Telgraf Bürosu” kurulması kararlaştırıldı.

Posta teşkilatı sayesinde Kurtuluş Savaşı yıllarında bütün adımları izlenmiş; istihbarat raporları, şifreli telgraf ve özel kuryelerle gönderilerek Ankara Hükûmeti olup bitenden haberdar edilmişti.

“Telgraf Telleriyle.”

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Cumhuriyetin kurulmasından sonra Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisinde okuduğu Nutuk’ta; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında telgrafçıların büyük görevler üstlendiğini belirtmiş ve büyük başarılarından dolayı kendilerine teşekkür etmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında haberleşmenin ana direğini oluşturan telgrafın bu önemini belirtmek amacıyla Atatürk, 1922 yılında “Bu savaşı nasıl kazandınız?” diye soran bir gazeteciye gülümseyerek “Telgraf telleriyle.” cevabını vermiştir.

İşte bu sebeple yazımızın başlığını, ‘PTT Sadece PTT Değildir!’ orada bir tarih, bir milli mücadele bir devlet ve bir millet yatmaktadır…

Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın (PTT) 182. Yıl dönümü münasebetiyle Serik PTT’nin başarılı Müdürü Yalçın Yelkovan ve çalışkan Serik PTT personeli nezdinde tüm PTT camiasını kutluyorum…

Editör: Haber Merkezi