Teşbihte hata olmaz; bir zamanlar Antalya’yı Burdur’a bağlayan Çubuk Beli'nin aman vermeyen geçitleri için insanlar Türkü yakmışlar. Bugün de son yıllarda içinden çıkılmaz bir trafik yoğunluğuna doğru hızla ilerleyen D 400 Karayolu için yakında Türk yakılmaya başlanırsa şaşırmayın.

Antalya'yı, Serik, Manavgat, Alanya üzerinden Doğu Akdeniz şehirlerine bağlayan D 400 Karayolu’nun özellikle Antalya-Serik arası trafiği insanlara çileden çıkartacak duruma gelmeye başladı.

Son 12 yıldır bu konu ile ilgili birçok haber ve köşe yazısına gündeme taşıdık. 11 yıl önce ‘D-400'e Alternatif Şart’ manşetiyle çıktık.

Yine farklı tarihlerde, ‘D 400’ün Yükü Hafiflemeli’ dedik, ‘D-400 Karayolunun Yükü Artıyor’ dedik, alternatif yollar yapılmalı, D 400 genişletilmeli dedik vb. gibi birçok şeyi söyledik. Ancak ne siyaset, ne STK, ne toplum, ne yöneticiler ve diğer yetkililer ilgi göstermediler.

Ancak özellikle son yıllarda bütün siyasilerden, iş insanlarından STK'lardan; bu yolu kullanan turizmcilerden, çiftçilerden velhasıl her kesimden, herkesten bu D 400 Karayolu’na çözüm bulunsun sesleri yükseliyor.

Kuzey Çevre Yolu

Antalya Serik arasındaki D 400’e uzun yıllarda çözüm üretmeyenler maalesef bu yolu bir nebze de olsa rahatlatacak Kuzey Çevre Yolunu da bir türlü bitirmediler.

Hizmet İçin Yüzlerce İsim Hizmet İçin Yüzlerce İsim

Bu konuda bir kez daha sesleniyoruz; Antalya'nın 17 milletvekili, tüm partiler, hükümet, muhalefet, belediye başkanları, meclis üyeleri, merkezi ve yerel yönetimler, STK'lar, turizm ve tarım sektörü bir an önce bu soruna çözüm için harekete geçmek lazım.

Çözüm Önerileri

Herkesin şikayet edip de bir türlü çözümün ortaya konulmadığı D 400 Karayolu için bizim önerilerimiz şunlar:

1 Öncelikle mutlaka bütün karayollarının kenar kısımlarında bulunan karayolu istimlak sınırları Antalya- Serik arasındaki D 400’de de bir an önce genişletilip yol haline getirilmeli.

2 yan yollar yapılmalı.

3 alt ve üst geçitler yapılmalı.

4 Kuzey çevre yolu bir an önce bitirilip Y. Kocayatak bağlantısı açılmalı. Bu yolla D 400 Karayolı, Isparta yoluna bağlanmalı.

Antalya, Serik ve komşu ilçelerde yaşayan vatandaşlar bu konuda ses çıkarmaz, duyarlılık göstermezler ise bu çileyi daha çok uzun yıllar artarak çekeriz.

Haber: Osman Türkçe

Editör: DÖNDÜ ŞAHİN